Harald Sveier, teknisk leder i Lerøy Seafood Group. Foto: Therese Soltveit.

Ocean Forest vil mer enn doble tareproduksjonen i 2018

Ocean Forest ønsker å doble tareproduksjonen til neste år. De vil da gå fra en produksjon på 40 tonn til 100 tonn på ett år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Harald Sveier, teknisk leder i Lerøy Seafood Group sa under konferansen «Et hav av muligheter» arrangert i Bergen nylig, at de har ambisjoner om å produsere langt mer tare til neste år.

- I april i år høstet vi 40 tonn sukkertare. Til neste år ønsker vi å produsere 100.000 kg sukkertare hvis alt går som planlagt. Da snakker vi industri,  uttalte han.

Sveier sier det begynner da å bli industriskala over det, og mener de da trenger høstefartøyer, som er effektive og håndterer store volum på kort tid.

- Årets produksjon har gått bra. Læringskurven er meget bratt så vi har nok en del testing igjen før vi kan si oss helt fornøyd med en forutsigbare produksjon.

- Enormt potensial

Ocean Forest prosjektet startet i 2015, og  er et samarbeid mellom Lerøy Seafood Group og miljøorganisasjonen Bellona.

I 2016 høstet selskapet 16.000 kg med sukkertare, og året etter høstet de nær 40.000 kg.

Les også: Bellona-Hauge: – Raskere å få boretillatelse i Barentshavet enn å få dyrke tare ved lakseanlegg

Fokus på sukkertare

Lerøy-lederen sier de i første omgang fokuserer på sukkertare.

- Dette fordi det er ett marked for denne og vi trenger volum for å kunne industrialiserer hele dyrkningsprosessen. På sikt vil vi vurdere andre arter også, legger han til.

Ocean Forest taren er produsert uten kjemikalier og noen form for fôrtilsetninger.

- Her snakker vi bærekraft, konstaterer Sveier, som legger til at Lerøy nå ønsker seg arealområder slik at de får lov til å utvikle dette videre.

Produksjonen vil bli økt ved å utnytte større deler av det konsesjonsarealet Lerøy har.

- Med 100.000 kg nærmer vi oss full utnyttelse av eksisterende konsesjoner. Vi har søkt om flere nye lokaliteter/konsesjoner som nå er under behandling, sier han til kyst.no.

Taren vokser godt

Sveier sier taren vokser fra 1 millimeter til 1,2 meter på fem måneder i vintertiden.

- Selv om det er surt, vått og kaldt på vestlandet om vinteren, vokser taren godt. Dette er jo egentlig en plante som trenger sol for å vokse, så at den vokser såpass godt uten nesten noe solskinn, sier jo litt om det enorme potensialet til taren videre, påpeker Sveier. 

Stiklingproduksjonen begynner normalt i august/september og utsett i sjø fra midten av oktober og frem til januar. Høste sesongen er fra februar til begynnelsen av mai.

Av taren de har produsert i år, har Lerøy og Bellona utviklet ulike produkter for konsum. Derav marinader, krydder, salg av fersk tang og tørket sukkertare, samt tare i sukkerlake.

- Denne sukkertaren som har ligget i lake kan ligge i kjøleskapet i over fire måneder, uten at vi kan spore noen bakterier på den når vi sender den inn for bakteriologisk undersøkelse. Det er null bakterier, og det forteller oss at her er det noe sterke antibakterielle komponenter, sier han avslutningsvis.

Om Ocean Forest: 

  • Lerøy Seafood Group og Miljøstiftelsen Bellona har gått sammen om å danne selskapet Ocean Forest. Målet med Ocean Forest er å etablere nye former for biomasseproduksjon knyttet til havbruk.
  • Ocean Forest ønsker å starte forskning og utvikling, innovasjon og implementering av nye former for biomasse som en integrert løsning for havbruk basert på en bærekraftig multikultur som er bedriftsøkonomisk lønnsom.

Les flere saker fra konferansen under: