Selskapet Kystmiljø samarbeider blant annet med NTNU. Fra venstre, prosjekt- og kvalitetsleder hos Kystmiljø AS, Tina Olaussen; førsteamanuensis ved NTNU, Kirill Mukhatov (veileder ); og bachelorstudenter ved matteknologi på NTNU, Helene Hageli, Torbjørn Rubin og Marie Nustad. Foto: Kystmiljø / Ignat Tolstorebrov

Ønsker å utnytte restråstoffet smartere

 Kystmiljø AS samarbeider med NTNU og SINTEF for å finne nye metoder for å utnytte restråstoff fra laksenæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det Trondheimsbaserte selskapet Kystmiljø AS har spesialisert seg på håndtering av restråstoff og settefiskslam fra havbruksnæringen. Siden våren 2018 har de hatt et trepartssamarbeid med NTNU og SINTEF. Her er fokuset å utvikle løsninger som gjør at de kan utnytte restråstoffet på en smartere måte.

Daglig leder i selskapet, Christian Johansen forteller at de samarbeider med flere forskningsgrupper ved NTNU.

-  Gruppene arbeider med både mat-teknologi, bioteknologi, mens noen er mer teknisk rettet mot energiløsninger. Alle prosjektene går på konservering av biprodukter, noe som inkluderer alt fra laks til skalldyr.

Et av prosjektene handler om nedkjøling av ferskt fiskeslo.

- Målet vårt var å forlenge holdbarheten samtidig som at kvaliteten ble bevart, sier prosjekt- og kvalitetsleder, Tina Olaussen.

Daglig leder i Kystmiljø, Christian Johansen og prosjekt- og kvalitetsleder, Tina Olaussen. Foto: Kystmiljø.

- Hva gjør det med dere som bedrift å være involvert i et slikt trepartssamarbeid.

- Vi lærer veldig mye og får mye ny innput, som gjør at vi kan videreutvikle oss og komme opp med nye ideer, sier prosjekt- og kvalitetslederen.  

Johansen forteller at de også har fått tilknyttet to masterstudenter til prosjektet, noe som var en positiv opplevelse for selskapet.

-  I år har vi tre bachelorstudenter som ser på nye anvendelser av biprodukter fra ulike skalldyr, inkludert kongsnegle, forteller Olaussen.

Prosjektet som årets bachelorstudenter er involvert i skal blant annet bruke hydrolyse for å se om en kan nyttiggjøre seg av næringsstoffene i biproduktene fra skalldyr.

- Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra studentene?

-  De er veldig fornøyde. De ønsker å arbeide med oppgaver som er relevant og som potensielt kan ha positiv klimagevinst. Da er oppgaver som omhandler bedre utnyttelse av marine ressurser veldig passende. De studentene som vi har nå studerer matteknologi og har selv ønsket å arbeide med marint restråstoff, forteller hun.

Les også: Kystmiljø lanserer Miljøhugging