Einar Wathne

- Omdømmet er nesten det viktigste vi har

Ewos har i liket med resten av oppdrettsnæringen vært gjennom et strabasiøst år omdømmemessig. Leder for Ewos-gruppen, Einar Wathne mener næringen kan gjøre mer enn å bare legge fakta på bordet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Einar Wathne. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

- Omdømme.er nesten det viktigste vi har

Slik innledet leder for EWOS-gruppen, Einar Wathne årets Ewos-konferanse på Solstrand.

- Kundene som skal kjøpe laksen, ser på omdømmet. Politikerne ser på omdømmet. Nesten like viktig som faktaopplysningene er omdømmet. I tillegg er omdømmet viktig for de menneskene som vi vil skal satse på oss. Uansett om de skal velge en yrkeskarriere eller om de skal investere penger i næringen, er omdømmet viktig, fortsatte han.

- Men omdømmet er viktig for oss selv og for vårt eget selvbilde. Det er viktig for at man skal gjøre en god jobb. Det er fundamentalt og derfor er jeg glad for at vi har det som en gjennomgående tråd på denne konferansen, uttalte Wathne.

Palmeolje-debatten

I 2014 ble Ewos midtpunktet i en stor debatt angående palmeolje i fiskefôret da det viste seg at selskapet brukte dette som bindemiddel i fôret sitt.

- Vi ble litt overrasket over at det ble gjort en så stor sak av, men forbrukerne var opptatt av palmeolje. Det var en spesiell sak for Norge. Palmeolje er ikke et stort internasjonalt problem i matvarebransjen, sier Wathne.

Han mener det er synd å miste palmeolje som ingrediens i fôret.

- Vi brukte 0,6 prosent palmeolje i fôret vårt, som et teknisk hjelpemiddel. Det kom fra sertifiserte leverandører og vi hadde fakta på vår side, men det hjalp ikke, sier han.

Ewos endte til slutt med å trekke alle produktene som inneholdt palmeolje, og måtte i stedet finne alternative kilder.

- Palmeolje er det mulig å tak i sertifisert og økologisk. Men det hjalp ikke med fakta. Vi kunne ikke vinne den kampen. Det er ikke alltid fakta blir grunnlaget, sier Wathne med hentydning til at følelsene ofte styrer forbrukerne.

Rensing av olje

En annen sak som har fått mye oppmerksomhet innen fôrindustrien i året som gikk var innholdet av toksiner og PCB'er i fôret. Wathne mener dette er en sak som har blitt ganske positiv etter hvert, der det har blitt fokus på at fiskeoljene må renses dobbelt.

- Vi renser allerede fiskeoljen i dag. Det innholdet av fremmedstoffer som er i fiskeoljen i dag er langt under toleransegrense. Likevel er det noen som gjør et poeng av at man burde rense absolutt alt.

- Jeg føler en av våre store seirer som vi må feire fra i fjor var VKMs rapport som sa at det ikke var noen helserisiko ved å spise laks. Man kan spise inntil ett kilo laks i uken uten at det er noen fare.

- Alle folkegrupper bør spise mer laks enn de gjør. Spesielt bør gravide spise mer laks. Så karer, dere må bare gå hjem og lage flere laksespisere, flirer Wathne.

Han mener næringen må lære seg å se situasjonen fra forbrukernes perspektiv.

- Vi må gjøre våre omdømmevurderinger for å imøtekomme de forventningene som konsumentene har til laks. Vi kan ikke bygge omdømme med vitenskap alene. Vi må se saken med forbrukerne sine øyne. Vi kan vinne et slag, men vi kan også tape krigen.