Gå til innhold
Annonse
Oppdrettsanlegg
Oppdrettsanlegg

Fiskeoppdrettere fortviler over frekke turister som tar seg til rette med fiskestangen innenfor sperregrensen.

Annonse

I går ettermiddag ble det dramatikk i Skånevik da en oppdrettsbåt kjørte i en fiskebåt med fire tyske turister. Båten sank og saken havnet etter hvert på politikontoret.

Les også: Oppdrettsbåt kjørte på fiskere

Fiskere som bryter loven og fisker for nært anleggene er en real sommerplage, ifølge oppdretterne på Vestlandet. Noen fiskere skal også ha fisket oppi merdene på tider av døgnet hvor det ikke er vakthold på anleggene. Det tyder i alle fall slukene de har etterlatt seg både utenpå og inni nøtene.

- I ytterste konsekvens kan dette føre til personskader når vi håndterer nøtene, eller det kan føre til fiskerømning, sier områdeleder Aasmund Femsteinevik i Marine Harvest til Bergens Tidende (BT).

Marine Harvest har den siste tiden fått uønsket besøk ved begge anleggene sine i Etne og Kvinnherad. Alsaker Fjordbruk er også plaget med denne formen for nærgående fisketurisme. Oppdretterne har satt opp skilter og videoovervåking og økt bemanningen. Nå ønsker de hjelp.

Politiet på saken

Reglementet tilsier at ingen har lov til å fiske nærmere enn 100 meter fra et oppdrettsanlegg, og man kan ikke oppholde seg nærmere enn 20 meter. Etter bekymringsmeldinger fra de to selskapene har Fiskeridirektoratet bedt Kystvakten og politiet i Hordaland og Sogn og Fjordane om hjelp til å holde fiskerne borte fra anleggene.

- Vi har reaksjoner mot båter som ligger for tett opp til anlegg. I første omgang jager vi dem vekk, og hvis det viser seg å være farefullt fiske, anmelder vi det, sier politibetjent Frode Myklebust til BT.

Politiet sier at problemet er velkjent og de ser alvorlig på saken, men de har ikke gjort noe spesielt etter at de fikk brevet.

- I sommersesongen er vi ute i båt og kontrollerer. Da passerer vi anlegg titt og ofte, og vi har alltid øynene med oss. Når det er en fare for sykdommer og rømninger, er selvfølgelig dette alvorlig, sier Myklebust.

Les også: Tyvfisker etter laks i Grovfjorden

Les også: Styrker kampen mot tyvfiskerne

Her ble de tyske tyvfiskerne påkjørt av en oppdrettsbåt fra Alsaker Fjordbruk. Foto: Google Maps
Her ble de tyske tyvfiskerne påkjørt av en oppdrettsbåt fra Alsaker Fjordbruk. Foto: Google Maps
Annonse