Vaksinering. Foto: Pharmaq.

Oppdretterne tar grep for å få bukt med sykdom

- Det har vært stor økning i etterspørsel etter ILA-vaksinen i berørte områder i Nordland og Troms de siste månedene, sier Bernt Martinsen, salgssjef i Pharmaq. Han håper på like god effekt i Norge som man har sett på Færøyene og i Chile.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De siste tre årene har det i enkelte områder i Norge forekommet rene ILA-epedemier, og av 16 påvisninger i fjor var det bare tre utbrudd  som ikke ble lokalisert i de nordligste fylkene. Anne-Gerd Gjevre fagansvarlig for fiskehelse i Veterinærinstituttet, har tidligere påpekt at situasjonen i Nord-Norge er svært alvorlig.

Les også: - Situasjonen er svært alvorlig 

Nå kan det se ut som oppdretterne i de utsatte området tar alle forholdsregler for å bekjempe sykdommen. Mens man iløpet av den siste treårs-perioden (2013-2015) har solgt cirka 14 millioner doser av ILA-vaksinen, har man bare i januar i år alene solgt nær 20 prosent av hva man har gjort de tre foregående årene.

- Vi har solgt cirka 2,5 millioner doser nå i januar, forteller Martinsen.

Hvor stor andel av oppdretterne i utsatte områder har vaksinert i treårs perioden?

- Det har vi ikke eksakte tall på, men vi ser at det har vært stor økning i etterspørsel etter denne vaksinen i berørte områder i Nordland og Troms de siste månedene, opplyser han.

Optimistisk til vaksineeffekten

Han forteller at selskapets egne laboratorieforsøk viser at vaksinen gir god beskyttelse mot sykdommen.

- I tillegg har denne vaksinen eller vaksine med tilsvarende ILA-komponent vært benyttet i Chile, Canada og Færøyene uten at vi har fått tilbakemelding om utbrudd av ILA på vaksinert fisk. Dette gjør at vi er optimistiske i forhold til effekten av denne vaksinen, forteller Martinsen.

Salgssjefen har også tro på at vaksine-trenden kan holde seg fremover.

- Hvis oppdrettere som har benyttet vaksinen i utsatte områder får like god erfaring som oppdrettere i Chile, Canada og på Færøyene tror vi at det blir en del bruk av denne vaksinen i de nevnte områdene også framover, sier han.

Hva koster en vaksinering?

- Vaksinen er i underkant av en krone dyrere per dose enn en vanlig 6-komponent vaksine, men fortsatt vesentlig billigere enn en 7-komponent PD vaksine, sier han.

- Ingen kommersiell vaksine

Elanco, som også har ILA-vaksine i sortementet påpeker at der foreløpig ikke finnes en ILA-vaksine med full markedsføringstillatelse i Norge. Selskapet sier også at de ikke vil kommentere noe rundt egne salgsdata.

- Dette er konfidensiell selskapsinformasjon, sier kommunikasjonssjef Maria Zampaglione i Elanco.

Hun viser til at ILA er en svært kompleks og alvorlig sykdom, som kan føre til alvorlige tap for selskapene.

- Vår prioritet er å sikre at veterinærer og fiskehelsefolk har et kunnskapsbasert alternativ til rådighet for å bekjempe ILA. I forskriftene fra Statens Legemiddelverk er det fastsatt strenge retningslinjer for markedsføring av legemidler og produkter uten en full markedsføringstillatelse. Som produsent av ILA-vaksine og medlem av LMI følger Elanco disse på å ikke å bedrive salgsfremmende aktiviteter rundt vaksinen, forklarer hun.

MSD Animal Health har også en egen mono ILA-vaksine, under en pågående registreringsprosess i Chile.