Frank Øren (daglig leder i MNH, til venstre) og Per Helge Buvarp (verkstedleder i MNH) har inngått leveringsavtale med Lars Berg-Hansen (daglig leder i NorseAqua) og Sveinung Kristiansen (operativ leder i NorseAqua).

Oppgraderer alle Midt-Norsk Ringer

Midt-Norsk Havbruk inngår eksklusiv avtale med NorseAqua og oppgraderer alle Midt-Norsk Ringer med ny versjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nå har MNH inngått en langsiktig rammeavtale med NorseAqua som innebærer at sistnevnte selskap skal levere ny Midt-Norsk Ringen fortløpende når MNH erstatter gamle ringer.

– Fram til nå har vi brukt ulike leverandører av Midt-Norsk Ringen. NorseAqua har gjort en rekke optimaliseringer som i sum gir en betydelig forbedring i kapasiteten. Gjennom avtalen viderefører vi det tette samarbeidet vi har med NorseAqua, sier Frank Øren, daglig leder i Midt-Norsk Havbruk i en pressemelding.

– Det betyr selvsagt mye for oss at selskapet som hadde ideen til Midt-Norsk Ringen har så stor tillit til NorseAqua. Vi har brukt betydelige ressurser på å videreutvikle teknologien, og det ser vi resultatet av i dag, sier NorseAqua-leder Lars Berg-Hansen.

Tidligere i sommer lanserte NorseAqua en ny og oppgradert versjon av Midt-Norsk Ringen. Tester viser at den nye versjonen flytter 39 prosent mer vann, som gir en vesentlig bedre vannutskiftning. 

– Dermed oppnår oppdrettere enda bedre vannmiljø i merdene. Man kan bruke skjørt i enda større utstrekning, redusere lusepåslag og utsette eventuelle avlusinger. Samtidig reduseres kostnadene, sier Berg-Hansen.

Dokumenterer effekten NorseAqua samarbeider med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) om et forskningsprosjekt som skal dokumentere effektene knyttet til både lus, fiskevelferd og økonomi ved bruk av Midt-Norsk Ringen. FHF har bevilget 3,21 millioner kroner til prosjektet, som avsluttes i mars 2019.

– FHF-prosjektet skal tallfeste lusebeskyttelsen Midt-Norsk-ringen gir, dokumentere hvordan teknologien påvirker fisken og vurdere biologiske nytteeffekter. Samtidig skal prosjektet beregne den økonomiske effekten Midt-Norsk-ringen gir oppdretteren, avslutter Berg-Hansen.

Om Midt-Norsk Ringen

Midt-Norsk Ringen brukes for å bedre vannmiljøet og redusere lusepresset i merdene. Konseptet blåser trykkluft ned i en ring med dyser, som senkes 20-40 meter ned i merdene. Når boblene stiger, bidrar de til å løfte lusefritt dypvann opp mot overflaten. Dette er spesielt gunstig ved bruk av luseskjørt forteller MNH i pressemeldingen.

Teknologien ble opprinnelig utviklet av Frank Øren, daglig leder i Midt-Norsk Havbruk (MNH). Selskapet eier i dag patentet på Midt-Norsk Ringen, mens en håndfull selskaper langs norskekysten produserer Midt-Norsk Ringen på lisens fra MNH.

– Midt-Norsk Ringen har vært en del av strategien som har gitt oss produksjon uten medikamentbruk gjennom hele 2017 og til nå i 2018. Flere andre oppdrettere melder også om svært oppløftende resultater, sier Øren.