Gå til innhold
Gangvei med integrert smolttransport.
Gangvei med integrert smolttransport.

Cooke Aquaculture har installert en lang, flytende gangvei fra anlegget og ut i sjøen, som ikke bare transporterer de gående, men også de svømmende.

Gangveien er hele 91 meter lang og er montert ved klekkeriet i Furnace, som ligger et godt stykke inn i fjorden Loch Fyne på vestkysten av Skottland.

Furnace Smolt Unit ligger i Loch Fynn. (klikk for større)
Furnace Smolt Unit ligger i Loch Fynn. (klikk for større)

Det er Fusion Marine som har produsert og installert gangveien, som altså har integrerte rør for overføring av smolt fra klekkeriet til brønnbåter.

- Gangveien gjør det mulig for store brønnbåter å komme for å hente smolt, skriver Cooke i en pressemelding.

- Denne måten å gjøre det på gir oss flere fordeler. Det går hurtig og er enkelt å overføre smolt. Vi kan overføre smolt når som helst på døgnet uten å være avhengig av kaifasiliteter. Vi gjør oss også uavhengig av biltransport, forteller Andy Young som er daglig leder i Furnace Smolt Unit.

- Dette reduserer stresset for smolten, som i sin tur holder dødeligheten nede på et lavt nivå, sier han.

Gangveien er laget av polyetylen og munner i en flåte med mål 3,7 m x 7.1m som gjør det praktisk for brønnbåter å fortøye

Brønnbåtene kan legge til steder det ellers ville vært umulig uten å bygge stor kai. (klikk for større).
Brønnbåtene kan legge til steder det ellers ville vært umulig uten å bygge stor kai. (klikk for større).

Den har to overføringsledninger montert på begge sider, en 160mm glatt for fiskeoverføring og en 200mm vannreturslange. Overføringsledningen har også punkter for oksygeninjeksjon langs med.

Et 125 mm i diameter fast rekkverk løper på begge sider av gangveien. Fester for belysning og livbøyer er også innlemmet den.

Rhuaraidh Edwards fra Fusion Marine sier de tidligere har levert to slike gangveier før, men for stor fisk til slakterier.

- De grunnleggende designprinsippene gjelder fortsatt, men den er justert for å møte finere behovene som er for smolttransport, sier Edwards.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?