Berggylte-produksjon hos Havlandet Marin Yngel (HMY) i Førde. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Positiv utvikling av berggylteproduksjon

Havlandet Marin Yngel (HMY) sin berggylteproduksjon har vist en positiv utvikling. Det forteller daglig leder Halvard Hovland. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet satset i fjor videre på oppdrett av berggylte som rensefisk, og har fått på plass en ny stamfisk-avdeling ved deres anlegg. På landlokaliteten Fjord Base ved Florø, har de i flere år produsert hele syklusen av berggylte, og startet opp driften tilbake i 2014. 

I 2016 fikk de også inn SalMar som industripartner, og lakseoppdretterne har blitt med og investert i rensefisk-produksjonen. 

Daglig leder Halvard Hovland sier til Kyst.no at de produserer berggylte for SalMar og denne produksjonen har den senere tid vist en positiv utvikling på grunn av forbedringer som de har fått til. 

Daglig leder i HMY Halvard Hovland, forteller berggylte-produksjonen vil øke i år. Klikk for større bilde. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Den nye gyteavdelingen fungerer fint, og vi foretar nå en utviding av vann og varme kapasiteten ved anlegget, opplyser han. 

Siden 2015 har selskapet produsert egne linjer, slik at de i dag har både stamfiskavdeling, klekkeri, yngelproduksjon, samt stamfiskrekrutter som Hovland sier han har stor tro på som mødre for fremtidens lusespisere. 

Krevende

Produksjonen av berggylte påpeker han fremdeles er svært krevende.

- Kunnskap er fremdeles en flaskehals på en rekke områder, forteller Hovland. 

HMY har hele produksjons-syklusen til berggylten. Her ser man noe av yngelen deres. Klikk for større bilde. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Den nye stamfiskhall/avdelingen deres startet opp driften på nyåret, og har ført til at rensefiskprodusenten kan ha tre innsett av fisk i året, ett i februar/mars, ett i mai/juni, og ett i slutten av september/oktober.

Selskapet screener all stamfisk for det meste av patogener før de går inn i anlegget, og screener i tillegg all settefisk før utsett for AGD da dette er kjent kan forekomme og også smitte til laks. De bruker også skjul i stamfiskkarene, men ikke i påvekst da de anser at bare stamfisken har behov for det. Les mer om produksjonen deres her.