Gå til innhold
Annonse
Bearbeidingsfabrikkene  i Polen får ekstra mye å gjøre når prisene faller. Illustrasjonsfoto fra Morpols fabrikk i Ustaka, Polen. Foto: Morpol.
Bearbeidingsfabrikkene i Polen får ekstra mye å gjøre når prisene faller. Illustrasjonsfoto fra Morpols fabrikk i Ustaka, Polen. Foto: Morpol.

Forrige uke gikk prisen ned med nær tikroneren. Dermed ble mye av fisken rutet til Polen og Litauen.

Annonse

Gjennomsnittlig eksportpris for fersk hel laks var forrige uke på 61,90 kr per kilo. Det er en nedgang på 5 prosent fra samme uke i fjor. Eksportprisen til EU målt i euro var 13 prosent lavere forrige uke, 5,65 euro per kilo.

- Vi ser at når prisen faller går det høyere volumer til videreforedlingsmarkeder som for eksempel Polen og Litauen. Forrige uke økte eksporten av fersk hel laks til Polen med 24 prosent til 3 483 tonn og 5 prosent til Litauen til 581 tonn, sier Paul Aandahl, Sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

Les også:

Volumene av eksportert laks gikk ned med 3 prosent i forrige uke, målt i rund vekt* til 22 883 tonn. Eksporten av fersk hel laks til Asia falt med 38 prosent forrige uke til 1 619 tonn, mens eksporten av fersk hel laks til EU gikk ned med 1 prosent til 14 148 tonn fra samme uke i fjor.

- Det har vært en svakere utvikling i lakseeksporten til Asia siden uke 23, som må ses i sammenheng med den sterke prisøkningen for stor laks og den siste tids utvikling av Covid-19 i Beijing. Eksporten av fersk laks til Asia har gått ned med 23 prosent de siste tre ukene. I samme periode har eksporten til EU økt med 1,5 prosent. Eksportandelen til EU var forrige uke på 80 prosent, mot 75 prosent for samme uke i fjor. Lakseeksporten falt til alle markeder i Asia forrige uke, med unntak av Sør-Korea, sier Aandahl.

*Summen av eksporten av fersk hel laks, fersk filet av laks, fryst hel laks og fryst filet av laks omregnet til rund vekt.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse