Reduserte lusemiddelbruken betydelig

Mens bruken av lakselusmidler har økt i 2015, har Marine Harvest klart å gå andre veien. – Vi har redusert forbruket av hydrogenperoksid med 46 prosent i fjor, sa direktør for fiskehelse og-velferd i Marine Harvest, Gordon Richie, under NASF-konferansen Zero Lice. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han snakket om selskapets tilnærming til luseproblemet og fortalte om flere tiltak de har gjennomført som nå begynner å bære frukter.

- Det er mulig å få lusenivåene nedover. Men det krever en samordnet og gjennomtenkt innsats, sa han.

I Marine Harvest teller man nå lus i hver eneste merd minst en gang i uken.

- I de merdene det er mer enn 0,2 kjønnsmodne hunnlus setter i verk tiltak, sa han.

I tillegg til utstrakt bruk av rensefisk, bruker nå selskapet en lang rekke andre metoder.

- Vi benytter oss av ikke-medikamentelle metoder som laser, themrolicer, lusepyler og luseskjørt. Ved å ha et intervensjonsivå på 0,2 klarer vi å holde lusepresset nede, så vi begrenser selvsmitte, sa han.

Ved anleggene selskapet har i Agder har de nå ikke brukt legemidler siden november 2010.

- Det viser at det er mulig. Også fra andre regioner ser vi nå god effekt av tiltakene våre, sa han og viste grafer som viste at i 2015 lå lusenivået lavt hele året igjennom.

Og mens tall fra Folkehelseinstituttet som kommer i morgen antagelig vil vise at bruken av hydrogenperoksid økte med 2,5 ganger i 2015, klare Marien Harvest å tvert i mot snu trenden i eget selskap.

- Vi hadde en reduksjon på 46 prosent av bruk av hydrogenperoksid i 2015. For andre lusemidler var reduksjon på 29 prosent, fortalte han.