Gå til innhold
Annonse

Rensefisk: Hvordan unngå at rensefisken blir med Liftupen?

Forsiktighet med pumping det første uken etter utsett av leppefisk og varsomhet ved åpning av luften, er noen av rådene Liam Heffernan fra Liftup gir

Annonse

Linn Therese Skår Hosteland

- Også rikelig med skjul til leppefisken. Vi ser mer og mer skjul og folk er begynt å bli gode på det, sier han.

Heffernan forteller at de ser lite problemer knyttet til rognkjeks og liftup.

- Rognkjeksen går ikke så dypt ned, så det er leppefisken som er utfordrende, konstaterer han.

Liftup. Foto Liftup.
Liftup. Foto Liftup.

Selskapet har nylig testet ut leppefiskstrømpe, som viser seg å holde fisken vekke fra liftupen når pumpen ikke er i drift.

- Men ikke når den er i drift. Etter som det tar cirka ti minutter daglig å pumpe. Er det da ti minutter med problemer. Hvorfor leppefisken trekker rundt liftupen vet vi ikke, sier han.

Å bruke mellomstasjon ved utsett i merd for å gi leppefisken tid til å roe seg, er noe han har fått tilbakemelding på at funker bra for å hindre at fisken går ned og da blir med liftupen.

- Ser du oppi en merd, ser man i øverste halvdel mye kinatare og skjul, men disse er sjelden plassert lenger nede. Det har vist seg at om man setter kinatare i nærheten av oppsamlerhatten gir en effekt, ved at fisken går der istedenfor liftupen, sier han.

Hvorfor noen får med mye leppefisk og andre lite, er noe de ikke har klart å finne en grunn for.

- Stort sett alle har problemer den første perioden når fisken kommer i merden. Fisken er stresset og går kanskje rett ned til bunnen. Alt fra fire til ti dager Noen sier det er uproblematisk og andre sier det motsatte. Det viktigste er å være forsiktig med den slik at man unngår å drepe mye fisk, sier han.

Annonse