Nova Sea har oppdaget rømming ved lokaliteten Tjøtta.

Rømt fisk på Helgeland trekker nordover og Fylkesmannen utvider fisket

- Området der det kan fiskes etter rømt oppdrettslaks på Helgeland er utvidet ytterligere. Det omfatter nå hele sjøområdet fra og med Velfjorden i sør til og med Sjonafjorden i nord, samt kystområdene utenfor, skriver Fylkesmannen i Nordland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fylkesmannen skriver så at de har fått meldinger som tyder på at en del av den rømte oppdrettslaksen nå befinner seg lenger nord enn der det ble åpnet for gjenfangstfiske 30. september og 14 oktober.

- For at en enda større del av den rømte laksen skal kunne fiskes opp, utvides derfor gjenfangstområdet til også å omfatte Ranfjorden og Sjonafjorden, samt kystområdene utenfor. Tidsperioden for gjenfangstfiske utvides med en uke, frem til og med 06.11.2017, skriver Fylkesmannen.

Det vises så til at hensikten bak vedtaket om en slik tillatelse er å begrense skadene av rømt fisk på ville bestander av laksefisk i området.

- Tillatelse til dette blir gitt fordi store deler av villfiskbestandene nå oppholder seg i vassdrag, og det dermed er lav risiko for fangst av villfisk i sjøen. For å redusere faren for bifangst av umoden sjøørret settes minste tillatte maskevidde til 63 mm.

Rømte under lusebehandling

Laksen som fiskes etter har en snittvekt på 5,7 kg og rømte fra Nova Sea, ved lokaliteten Tjøtta, ytterst i Halsfjorden i Vefsn.

Årsaken til rømmingen som fant sted i starten av september, var en to meter lang rift i noten på 17 meters dyp. Hullet skal ha kommet under en hydrogenperoksid-behandling mot lakselus.

Les også: -Rømming skjedde under avlusing med hydrogenperoksid

Selskapet har opprettet et mottak for gjenfangst av rømt oppdrettslaks med en dusør på kr 300 per fisk, som vil kunne utbetales mot tilstrekkelig dokumetasjon (innlevering av fisk eller fettfinne fra fisk, sammen med rapport om størrelse).

Selskapet er også pålagt å overvåke elver i området.