Fiskeridirektoratet har foreløpig ikke lykkes i å fa noen ytterligere tips om den rømte laksen som ble funnet i Salangsvassdraget. Illustrasjonsbilde: Mattilsynet

Rømt laks i nord - ingen oppdrettere meldte seg

Fiskeridirektoratet har tatt kontakt med nærliggende oppdrettere for å få avklart hvor oppdrettslaksen har rømt fra.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forrige fredag, 30. august meldte Fiskeridirektoratet om at de har mottatt tips om fangst av rømt oppdrettslaks i Nordland og Sør-Troms. Fangstene var ifølge direktoratet tatt i Rombaksbotn innerst i Ofotfjorden og i Salangsvassdraget i Astafjordbassenget, og dreide seg om laks i størrelsen 2-4 kg.

Ukjent kilde

Otto Andeassen, seksjonssjef region Nord forteller til Kyst.no at direktoratet har mottat denne informasjonen fra ukjent kilde.

- Foreløpig vet vi stort sett bare at det er observert sannsynlig rømt laks i Salangsvassdraget. Vi har fått tips om fangst av 20-30 oppdrettlaks i vassdraget i løpet av 2-3 uker.

Ingen tilbakemeldinger

For å kunne avklare situasjonen har Fiskeridirektoratet kontaktet nærligende oppdrettere. 

- Vi tok utganspunkt i blant annet størrelsen på den observerte laksen og vår tilgang til lakseoppdretternes produksjonsdata og fiskestørrelser , forklarer Andreassen til Kyst.no.

Direktoratet har også ifølge seksjonssjefen bedt oppdrettere om å ta en ekstra gjennomgang av notposer og anleggene i tillegg til deres ordinære kontinuerlige rutiner.

- Vi har ikke fått tilbakemeldinger fra dem om at det er noe ved utstyret eller om noen konkrete hendelser, som kan sees i sammenheng med observasjonene i vassdraget.

Gjennomfører uttak

Andreassen forteller til Kyst.no at de har bedt om ytterligere tips om observasjoner og eventuelle hendelser, men har ikke lykkes å få noen foreløpig. 

- Det vil forøvrig bli gjennomført uttak av rømt oppdrettslaks i Salangsvassdraget i regi av OURO (Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt oppdrettsfisk – red.),  legger han til avslutningsvis.