Brasil kan med sine 200 million innbyggere bli et potensielt relevant, fremtidig marked for «Salmão da Noruega». Illustrasjonsfoto av Rio de Janeiro: LhcCoutinho fra Pixabay.

Salmão da Noruega, eller «Norsk Laks» i Brasil, ingen umulig tanke

Norge har en lang historie med eksport av klippfisk til Brasil, såkalt «Bacalhau da Noruega». Er det mulig å utvide den norskesjømatporteføljen i Brasil til å også inkludere norsk laks - en fremtidig «Salmão da Noruega»?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Spørsmålet reises av professor Atle Øglend og postdoktor Ruth Beatriz Mezzalira Pincinato, begge ved Universitetet i Stavanger, i siste nummer av Norsk Fiskeoppdrett.

De to skriver i artikkelen at Brasil er Norges største handelspartner i Latin-Amerika.

- Selv om norske interesser i Brasil de siste årene har hovedsakelig omhandlet olje- og offshoreindustrien, har Norge en lang historie med eksport av klippfisk til Brasil. Klippfisk av torsk, sei, brosme og lange er tradisjonell festmat i Brasil som spises til jul og påske. Den norske klippfisken, såkalt «Bacalhau da Noruega», er en sterk merkevare i Brasil, skriver de.

De mener det derfor er et relevant spørsmål å stille i hvilken grad den norske sjømatportefølje i Brasil kan utvides til å også inkludere norsk laks.

- Den eksisterende handelsinfrastrukturen samt den sterke merkevaren norsk klippfisk har i Brasil kan være et godt grunnlag for en fremtidig «Salmão da Noruega».

I et prosjekt finansiert av Norges forskningsråd har de undersøkt muligheter for Norsk laks i Brasil.

De påpeker at laks i dag hovedsakelig er et luksusprodukt i Brasil som konsumeres på restauranter. Laksen importeres fra Chile, ofte som hel/fryst og av moderat til liten størrelse.

- Chilenerne virker ikke å prioritere eksport av høyere kvalitet laks til Brasil, som heller sendes til markeder med høyere betalingsvillighet, som USA og Asia. Chile har historisk hatt tollfri eksport av laks til Brasil, noe som støtter opp om eksport av lavere verdi laks til Brasil.

De to forskerne mener at når norsk oppdrettsnæring etter hvert får kontroll på luseproblematikken og produksjonsveksten tar seg opp vil tilgangen til nye markeder være kritisk for å øke verdien av næringen.

- Her er Brasil, med sine 200 million innbyggere, et potensielt, relevant fremtidig marked for «Salmão da Noruega», mener de.