Salget av Skala Maskons vaksinemaskiner vil muligens passer 100 stk i år forteller daglig leder Jon Anders Leikvoll. Foto: Therese Soltveit.

Selger vaksinemaskiner i hundre

Salget av vaksinemaskiner var god butikk for Skala Maskon i fjor. De nærmer seg hundre solgte enheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge regnskapstallene til Skala Maskon økte de omsetningen med over 30 %, og driftsoverskuddet med over 60 %.

Daglig leder Jon Andres Leikvoll, bekrefter at det var et godt år.

- Jo, det gikk bra det. Vi har satset tungt mot oppdrett og det har gitt resultater, sier han i en kommentar til Kyst.no.

Saken fortsetter under regnskapstallene. 

De automatiserte vaksinemaskinene har blitt en svært viktig del av omsetningen til selskapet.

- Nær 80 % er knyttet til dem, forteller han.

Selskapet selger ellers automasjonsutstyr til både meieri og slakteri, men det er i vaksinemarkedet til fisk de vokser.

- Omsetningen mot meieri og slakteri er stabil, sier han.

Internasjonal tilstedeværelse

Siden deres første vaksinemaskin kom på markedet i 2011 har de solgt vel 80 maskiner. Norge er hovedmarkedet, men slike maskiner er også solgt til både, Chile, Skottland og Færøyene 

- Jeg tror vi når 100 stykker i år. Det vært en fantastisk reise, sier Leikvoll.

I årsberetningen til selskapet skriver de at «markedet for vaksinemaskiner er i ferd med å fylles, så den store veksten innen vaksinemaskin-segmentet vil flate ut. Det er behov for videreutvikling av vaksinemaskin mot nye vaksiner og funksjoner.»

- Klart markedet blir mettet etter hvert. VI forventer at markedet vil flate ut om noen år, men det vil kunne være bra i enda noen år. Vi har en markedsandel på 50-60 % i Norge, så det er jo ennå noe å ta av, sier han.

Sortere ut deformiteter

Han sier de har lykkes spesielt godt med å selge maskiner til de mange nye store settefiskanleggene som er bygget de siste årene.

En vanlig maskin kan vaksinere 20 000 fisk i timen og koster cirka 4 millioner kroner, men de har også utviklet en billigere type med halve kapasiteten.

- Vi har videreutviklet maskinene så den kan stikke to vaksiner samtidig intramuskulært i samme stikket. I tillegg kan nå maskinen stikke samtidig intramuskulært med den nye DNA-vaksinen mot PD. Vi har og nylig lansert muligheten for å stikke trippelt i buk i samme stikk.

For å finne korrekt stikkpunkt blir hver fisk fotografert og bildebehandlet. Den teknologien er i rasende utvikling.

- Vi har nå kjørt i gang utsortering av fisk med deformiteter basert på disse bildene. Det ser veldig bra ut. Det er åpenbart at systemet kan brukes til andre ting også, sier han.