Gå til innhold
Annonse

Setter norsk laks på kartet under sykkel-VM i Bergen

Foto: Torgrim Rath Olsen.
Foto: Torgrim Rath Olsen.

Når verdenseliten inntar Bergen for å være med i sykkel-VM, spiller norsk laks en av hovedrollene.

Annonse

- Vi er umåtelig stolt og takknemlig for å ha havbruksnæringen som vår største samarbeidspartner. Bergen er laksehovedstaden i Norge og samarbeidet med havbruksnæringen har bidratt til en rekke nyvinninger som vi aldri har sett i et sykkel-VM tidligere, sier Erik Kubon Halvorsen, prosjektleder for Bergen 2017 i en pressemelding fra Norges sjømatråd.

- Vi har blant annet fått gjennomslag for innføringen av laksebakken som en del av løypen, og laksetrøyen deles ut til den mest aktive rytteren. Laks er dessuten et gjennomgående tema for alt som serveres, legger han til.

Les også: YoungFish rigger til for laksefest

Folkelig og spektakulært

Helt siden 2011 har han og kollegene i arrangøren Bergen2017 jobbet med VM-prosjektet. Halvorsen lover en VM-fest i Bergen som publikum aldri har sett maken til.

- Bergen 2017 blir det mest tilgjengelige, folkelige og mest spektakulære sykkel-VM noensinne. Høydepunktene står i kø, sier han.

Sykkel-VM starter med lagtempo søndag 17. september. Starten går på Askøy, og syklistene skal gjennom historiske omgivelser på vei mot målgangen i Bergen. Mandag er det klart for tempo med individuell start.

- På tempoen gjør vi noe som aldri er gjort tidligere og legger målgangen på toppen av Fløyen. Her kan det bli en episk duell mellom årets Tour de France-vinner Chris Froom og de mange utfordrerne de siste meterne mot toppen, sier Halvorsen.

Les også: Sykkel-VM tråkkes snart i gang med laksen i fokus 

Norges viktigste næring som generalsponsor

Et annet høydepunkt er det offisielle publikumsrittet torsdag 21. september. Dette er den eneste muligheten hvor publikum kan delta og sykle i den offisielle VM-løypen. Her er laksenæringen vertskap og vil bidra til en skikkelig folkefest

- Samarbeidet med havbruksnæringen har vært fantastisk flott. Vi er stolt over å ha den viktigste næringen i Norge som vår generalsponsor. Vårt samarbeid har hatt stor betydning for den VM-festen vi skaper i Bergen, sier Erik Kubon Halvorsen.

Lørdag 23. september og søndag 24. september er det klart for fellesstart for kvinner og menn elite. Rittene starter i Øygarden og ender i en rundløype i Bergen sentrum.

- Laksen er en naturlig del av alt som skjer under VM, og i laksebakken opp mot Ulriken kan fellesstarten fort bli avgjort. Mange publikummere vil nok samle seg der.

Årets høydepunkt

For mange i havbruksnæringen er sykkel-VM i Bergen ett av årets desiderte høydepunkt. Ifølge bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges sjømatråd, Bjørn-Erik Stabell, er det ikke tilfeldig at havbruksnæringen er hovedsamarbeidspartner til VM.

- Sykkelsporten er kanskje den idretten som viser frem det langstrakte landet vårt på den beste måten. Landeveissykling foregår ikke på et stadion eller i et lite geografisk begrenset område, men i spektakulær norsk natur. Vi har samarbeidet med sykkelsporten om arrangementer rundt omkring i hele Norge, og nå står sykkel-VM for tur. Dette er det største idrettsarrangementet i Norge siden OL på Lillehammer. Når sykkelforbundet satser som de gjør, er det en fantastisk eksportvare for Norge – akkurat som norsk sjømat. Sammen gjør vi denne festen mulig, sier Stabell.

Ta del i folkefesten

Nå inviterer han publikum til å ta del i folkefesten som havbruksnæringen steller i stand i Bergen.

- Sykkel VM blir en folkefest. Vi stiller med en rekke aktiviteter som skal bidra til noen ekstra morsomme dager i Bergen. Kom og besøk oss i laksetraileren på Torgallmenningen. Her vil publikum kunne få kunnskap om havbruksnæringen, møte noen av de beste syklistene og ikke minst delta i en rekke konkurranser. I tillegg kan publikum møte kokkene fra Flying Culinary Circus rundt omkring i byen med spennende laksesmaksprøver og oppskrifter. Fredag 22. september vil det også bli arrangert et eget seminar om havrevolusjonen for dem som ønsker å lære mer om havbruk, sier Stabell og legger til:

- Publikum er også hjertelig velkommen til aktivitetsområdet for barn på Nygårdsparken og matteltet for barn og ungdom i Korskirkeallmenningen. Det blir med andre ord en rekke arrangementer i Bergen hvor havbruksnæringen vil være godt synlig.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse