Hordafor renser ballastvannet: Foto: Hordafor.

Skal rense ballastvann på havbruksbåt

Austevoll-rederiet Hordafor satser på rensing av ballastvann for å bli en enda mer konkurransedyktig og ansvarlig samarbeidspartner innen havbruks- og fiskerinæringen.  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette skriver selskapet i en pressemelding.

- Den internasjonale ballastvannkonvensjonen er implementert for å unngå spredning av fremmede arter via ballastvann fra skip som går i internasjonal trafikk. Samtidig eksisterer ikke liknende miljøkrav for skip som kun går i innenriksfart, skriver selskapet videre.

De legger til at fartøyet «Hordafor IV» skal gå i innenriksfart, og at selskapet har valgt å bestille et ballastvannrensesystem fra Vestfold-selskapet PG Flow Solutions, som er spesialist på væskehåndterings- og pumpesystemer til marint bruk. 

– Vi ønsker å  gjøre det vi kan for å optimalisere både hav- og fiskehelse. Dersom rensing av ballastvann kan bidra til økt biosikkerhet langs norskekysten så vil det være en god investering i både miljø og virksomheten vår, sier Karsten Østervold, flåtesjef i Hordafor.  

Videre forteller selskapet at «Hordafor IV» blir brukt til å hente ensilasje fra restråstoff oppstått i havbruksnæringen. De legger til at med et ballastvannrensesystem vil fartøyet også kunne gå i utenriksfart.

Ballastsystemet er IMO-godkjent PG-Hyde ballastvannrensesystem og er basert på UV-teknologi i kombinasjon med automatiske, selvrensende filtre. PG-Hyde rensesystemet steriliserer ballastvannet ved både ballastering og deballastering.

– Ballastvannsystemer regulerer inntak, utslipp og behandling av ballastvann og sedimenter og er derfor et viktig miljøtiltak for å forhindre spredning av fremmede arter gjennom ballastvann på skip som går i utenriksfart, sier Are Hjertvik, salgssjef i PG Flow Solutions.