Her holder lærling Stine P. Standal en stor torsk som er førstegangsgyter på 20 kg. Torsken er femte generasjon fisk fra Havlandet stammen. Foto: Eivind Hauge.

Snart klar for 6. generasjon oppdrettstorsk

Havlandet Marin Yngel produserer til høsten sin 6. generasjon med oppdrettstorsk fra egen stamme og deler sine erfaringer så langt​.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havlandet Marin Yngel, eid av INC gruppen, har siden 2002 produsert yngel og settefisk av torsk i sine lokaler i Florø.

Daglig leder, Halvard Hovland, sier til Kyst.no at innsamling av villtorsk ble startet tilbake i 2001, og det ble bestemt å satse på to ulike bestander som var kjent for god tilvekst, bl.a. Borgundfjord torsken.

- Disse holdt vi separat i avl i tre generasjoner, før vi krysset disse og produserte 4. generasjon. Vi har nå 5. generasjon som skal gi oss 6. generasjon iløpet av høsten i år.

Les også: 4. generasjons oppdrettstorsk: - oppfører seg mye mer som en tamfisk

Det har tatt noen år påpeker han men arbeidet har gitt resultater ut over hva som var forventet da de satte i gang arbeidet med Havlandet stammen.

Halvard Hovland, daglig leder HMY, avbildet i veksthuset, hvor det produseres agler til hjuldyr, som er mat for torskelavene. Foto: Havlandet Marin Yngel.

- Vi har fulgt strategien vår og laget et husdyr av torsken, men uten viktige bidrag innen genetikk og bioteknologi generelt kunne vi ikke fått dette til.

På spørsmål om hvilke utfordringer det er med avl på torsk, svarer Hovland at torsk er en fantastisk fisk å drive avl på, og generasjonstiden er nå kommet under to år. Han påpeker at det heller ikke er høy dødelighet på torskeyngel.

- Etter mange års utvikling er det nå høy overlevelse og kvalitet på torskeyngelen, sier han.

Økonomi en utfordring

Likevel er det noen flaskehalser knyttet til avl på torsk, mener Hovland, blant annet problemer i sjøfasen.

- Det å produsere en torsk på 2,5 kg for slakt hele året er ikke et problem,  men å produsere en fisk på 4 kg for slakt hele året er i dag ikke mulig i åpne systemer. I tillegg er økonomi i oppdrett av torsk uten differensiering fra villfisk også er en sentral utfordring.

Yngel og settefisk er industrialisert, påpeker han, men matfisk hefter det usikkerhet rundt, avhengig av størrelsen på fisken som ønskes produsert.

Videreutvikle avlsmaterialet

Markedet for torsk mener han ikke er tilstede per i dag, og derfor legger selskapet ned viktig arbeid for kommersialisering i fremtiden.  

- Når det gjelder produksjon av torskeyngel så produserer vi de senere år i hovedsak for å videreutvikle avlsmaterialet, da vi mener at dette vil være en viktig forutsetning for å kunne kommersialisere torsk i oppdrett, sier Hovland.

Tidligere produserte selskapet opp mot ca 10 millioner yngel per år, opplyser han, men nå er berggylt deres viktigste art. Produksjon av torsk sier han vil derfor trolig flyttes ut i et eget anlegg.

Når det gjelder produksjon av torsk de neste kommende årene, tror han at interessen for oppdrett av torsk vil øke, men understreker at han håper det ikke blir en eksplosjon i interesse fremover, da det vil trolig være nødvendig å bygge stein på stein.