Gå til innhold
Annonse
Forsøk med snorkelmerd
Forsøk med snorkelmerd

Egersund AS og Havforskningsinstituttets prosjekt med bruk av en såkalt snorkelmerd har vist strålende resultater så langt. Konklusjonen tas imidlertid ikke før tidlig i 2014, melder Egersund AS.

Annonse

Øyvind Sjøthun Røen

Bilde fra Havforskningsinstiuttets forsøk med snorkelmerd. Foto: Lusedata.
Bilde fra Havforskningsinstiuttets forsøk med snorkelmerd. Foto: Lusedata.

I juni meldte Havforskningsinstituttet om strålende resultater fra forsøker deres med «lusetube» eller «snorkelmerd». Testene fra 2012 viste 75 prosent mindre lus enn på kontrollmerder på samme lokasjon. Senere har testene også blitt gjort både sommeren 2012 og vinteren 2013. I januar satt Egersund Net AS ut en storskala prototype av snorkelmerden og det er denne man nå baserer resultatene på.

Ideen med å senke fisk for å unngå lusepåslag er ikke ny, men metoden for å gjøre det er ennå ikke kommersielt utviklet. Prototypen fra Egersund Net AS er utviklet basert på tidligere erfaringer og ulike løsninger.

Les også: Bruk av snorkel gir mindre lus

Veien videre

Det knyttes nå stor spenning til hvordan prosjektet utvikles videre og om prototypen snart vil bli kommersielt lansert. Egersund AS melder at storskala prototypen vil stå i vannet en stund til før man konkluderer med noe.

- Neste steg i utviklingen av denne produktideen er planlagt til høsten 2013 da med noen finjusteringer i forhold til nåværende prototype. Vi forventer at konklusjonene på disse testene vil være ferdige tidlig i 2014, sier FoU-leder i Egersund-gruppen, Geirmund Vik.

Les også: - Snorkelmerd kan bli en viktig driftsform i næringen

Annonse