Stadionbassenget skal være like stort som Brann Stadion og romme 2000 tonn laks. Her trykker Olje- og Energi minister Terje Søviknes på knappen og åpner Framo Innovasjonssenter. Foto: Framo

Søviknes startet pumpene i Stadionbassenget

Olje- og energiministeren ble vist testversjonen av Stadion Laks sitt utviklingskonsept Stadionbasseng.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Framo Innovation inviterte til pressevisning av det nye testanlegget sitt i dag på Florvåg.

Test, simulerings- og visningsanlegget skal utforske forretningsmulighetene som skal gi Framo flere ben å stå på.

Senteret skal overføre kjernekompetansen innen pumpeteknologi og roterende utstyr til vekstmuligheter innen havbruk, digitalisering og fornybar energi.

I anlegget er det investert i simuleringssystem, testbasseng, 3D-printer, elektrolab og mekanisk lab for å gjennomføre testing, modellering og simulering, men også for undervisning og kompetansebygging.

Innenfor havbruksnæringen ble det vist frem utviklingkonseptet Stadionbasseng, som skal kunne brukes i alle fjorder. Anlegget vil være rømmingssikkert i betong og alt slam skal blant annet kunne samles opp fra anlegget.

Olje- og Energi minister Terje Søviknes, Markedssjef i Framo Geir Helgesen og Managing Director for Framo Innovation Oddbjørn Jacobsen. Foto: Framo

Demo-basseng

De oppmøtte fikk i kjelleretasjen på Framo oppleve en demoversjon av det nye prosjektet. Et enormt badekar i skikkelig Reodor Felgen-stil ble vist frem, og Terje Søviknes fikk æren av å starte opp demobassenget. Badekaret var i glassfiber og det var utstyrt med høyteknologiske 3D-printere. Det var tydelig entusiasme å spore blant de som fikk overvære avdukingen av oppdrettsprosjektet. Anlegget skal være arealeffektivt og svært energivennlig.

Oddbjørn Jacobsen, administrerende direktør i Framo Innovation, forteller at det første selskapet som får teste teknologien er Stadion Laks AS/Lingalaks:

- Dette anlegget skal Lingalaks sette opp i Hardanger. Vår ambisjon er å  utvikle og demonstrere en så god kontroll på vannet som blir tatt inn, så god kontroll på sirkulasjonen inne i karet, og så god rensing av vannet som går ut som overhodet mulig.

Høy kapasitet

Jacobsen forteller videre om en høy kapasitet

- Kapasiteten på pumpene på demoversjonen her, tilsvarer i fullskala-modell 8 tonn med sjøvann inn i anlegget per sekund. Det har også strømningsmålinger som skal gi mulighet for oppdrettere å regulere svømmehastigheten som laksen skal ha, ved å skru på en liten bryter. 

Olje og Energiminister Terje Søviknes påpekte under demoen at Regjeringen har en sterk satsing på havnæringen.

- Vi ser at det har vært rekruteringsproblemer i det siste i olje og gass, innen andre næringer, og det å vise hvilke muligheter som ligger der og ikke minst hva ny teknologi kan bringe av spennende arbeidsoppgaver i fremtiden er ekstremt viktig. 

Målene fremover

Fremover skal Framo sammen med kunder og samarbeidspartnere:

  • Gjennomføre testing og utvikling av nye løsninger for nye markeder. Testresultatene betyr mye for videre planlegging og utforming av fullskalaløsninger.
  • Bringe frem teknologi som bidrar til bærekraftig og miljøvennlig matproduksjon og energi.
  • Utvikle ny aktivitet som sikrer arbeidsplassene på Framos fabrikker i Hordaland.

I tillegg skal senteret være et visningsanlegg for å styrke kunnskapen, rekrutteringen og omdømmet om akvakultur blant befolkningen.