Daglig leder Botholf Stolt-Nielsen i Ocean Supreme, sier han er spent på hvordan prismarkedet vil utvikle seg når Chilenske lakseprodusenter vil få gjenopprettet produksjonen til full kapasitet. Foto: Ocean Supreme.

- Spennende å se hvordan etterspørsel og priser utvikler seg

Botholf Stolt-Nielsen, daglig leder i eksportselskapet Ocean Supreme er spent på utviklingen av laksprisen når chilenske lakseprodusenter snart vil levere tilsvarende volumer som før algekrisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han sier til kyst.no at 2016 var betegnet med nedgang i produksjonen av den globale lakseproduksjonen. I et marked med økende etterspørsel etter laks førte dette til kamp om fisken og dermed rekordpriser, noe som medførte at eksportselskapet fra Ålesund økte omsetningen fra 823 millioner norske kroner i 2015 til 1,1 milliard i fjor.

- Vår eksport av laks og ørret var totalt på cirka 15 000 tonn i 2016, relativt stabilt i forhold til 2015. Lakseprisen er fremdeles på et relativt høyt nivå i norske kroner. Svak NOK og gode valutakurser i EURNOK og spesielt i USDNOK er medvirkende til gode laksepriser i norske kroner. Vi er fremdeles i en situasjon hvor det ikke er vekst i det globale utbudet av laks i første halvår 2017.

- Fra i sommer av vil Chile være ferdig med slaktingen av den generasjonen hvor de mistet rundt 20 % beholdningen under algedødeligheten i fjor vår og de vil være tilbake med mer normalt slaktekvantum i andre halvår, legger han til. 

Stolt-Nielsen viser til at dette vil føre til noe økning igjen i den globale tilgangen på laks, og mener det vil bli spennende å se hvordan etterspørsel og priser utvikler seg utover høsten.

Selger til storbyene

Selskapet holder til i Gangstøvika i Ålesund, hvor de har 15 ansatte. Stolt-Nielsen sier de har en underliggende målsetting om å øke aktiviteten i deres markeder.

Ocean Supreme eksporterer store mengder av sin fisk til Asia. Stolt-Nielsen sier det kan bli vanskelig å ta tilbake den markedsposisjonen de hadde i Kina før utestengelsen, pga høyere produksjonskostnader og lavere snittvekt på slaktefisken. Illustrasjonsfoto. 

- Dette har vært utfordrende i en periode med begrenset tilgang på laks og høye priser, men vi er optimistisk til fremtidig etterspørselsvekst i de segmenter vi arbeider.  

Deres viktigste marked er Japan, men de fokuserer på salg av fersk laks og ørret til kunder i hele Asia, Afrika og Nord-Amerika.

- Våre kunder er gjerne distributører av fersk sjømat i storbyene rundt omkring i verden, påpeker han.

Vil tilbake til Kina

Inklusive salg til Europa selger selskapet fisk til vel 30 land.

- Vi kjenner Kina godt etter å ha arbeidet i dette markedet i over 20 år. De bedrede politiske forholdene vi nå ser vil være viktig for å kunne gjenoppta normal handel med Kina og vi ser betydelige muligheter i dette markedet. Men Kina er et marked for stor laks og vi har sett at Skottland, Færøyene, Canada, Tasmania og Chile nå produserer betydelig mer stor laks og har tatt den posisjonen Norge tidligere hadde i Kina, opplyser eksportsjefen til kyst.no.

I andre halvår i fjor så man at Chile for første gang i historien over en lengre periode hadde høyere slaktevekt på laksen enn Norge. Dette mener han er en hovedutfordring for dem ved at det norske produksjonsregimet nå har gått motsatt vei og har lavere gjennomsnittsvekt på slaktefisken enn tidligere.

- Dette er i betydelig grad forårsaket av strukturen på reguleringsregimet mot lakselus. Oppdretterne har problemer å holde stor laks i sjøen da denne både har en stor overflate for lakselus, samtidig som stor laks er mer utfordrende å behandle mekanisk enn mindre fisk som ikke har de samme kreftene. Når Kina kommer tilbake kan derfor prispremien på større størrelser i Norge fort bli såpass høy at det blir vanskelig å ta tilbake den markedsposisjonen vi en gang hadde i Kina, forklarer Stolt-Nielsen.