Konkursen er en konsekvens av rettssaken mot Sund Laksepakkeri som har pågått det siste året. Retten mente selskapet diskriminerte de fagorganiserte i det tidligere driftsselskapet Norce Productions. Illustrasjonsbilde.

Sund Laksepakkeri er konkurs - Sekkingstad tar over

Eva Solhaug, medeier i Sund Laksepakkeri, ser ikke annet valg enn konkurs etter at selskapet ble pålagt å utbetale 20 millioner i erstatning til sine ansatte. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På et allmøte i Sund Laksepakkeri fikk de ansatte beskjeden om at selskapet vil begjære seg konkurs. De fleste arbeiderne er fra Polen.

- Vi ser ikke noe annet valg enn konkurs, sa medeier Eva Solhaug til forsamlingen, melder BT

Må ut med 20 millioner

Konkursen er en konsekvens av rettsaken mot Sund Laksepakkeri som har pågått det siste året.

I 2019 ble Sund Laksepakkeri dømt for overtredelser av arbeidsmiljøloven i Bergen Tingrett, men selskapet har anket dommen til Gulating Lagmannsrett. Dommen krever at selskapet betaler 18 millioner kroner i erstatning til fornærmede, mens 2,3 millioner kroner må betales i saksomkostninger. Summen tilsvarer to tredjedeler av omsetningen til Sund Laksepakkeri for 2018.

Retten mente selskapet diskriminerte de fagorganiserte i det tidligere driftsselskapet Norce Productions. Ingen av de fagorganiserte fikk jobb i det nye selskapet.

- Dommen har ført til at leverandører har trukket tilbake leverandørkreditten. Det gjør det vanskelig for selskapet å betale regningene sine, sa Solhaug til avisen.

Even Hopland, administrerende direktør i Sekkingstad, sier det er viktig for selskapet at ansatte i Sund Laksepakkeri får beholde arbeidsplassene sine når Sekkingstad tar over. Foto: Privat/LinkedIn.

Får støtte fra Sekkingstad

I januar 2020 prøvde Sund Laksepakkeri, støttet av Sekkingstad, å få til et forlik med saksøkerne, men nådde ikke frem. 

- Vi er uenige i dommen mot Sund Laksepakkeri og støtter dem også i anken, sier Even Hopland, administrerende direktør i Sekkingstad, i en pressemelding. 

Ankesaken skal opp i lagmannsretten 27. april i år.

Beholder jobbene

Sekkingstad har også planer til å ta over og drive fabrikken på Skageneset videre. Dette fikk de ansatte vite på allmøtet tirsdag, 18. februar.

- Vi er veldig fornøyde med den jobben de ansatte i Sund Laksepakkeri har gjort. Det er derfor viktig for oss at alle beholder jobbene sine, sier Hopland.

De om lag 90 ansatte i Sund Laks slakter, pakker og foredler fisken som Sekkingstad selger. 

Ledelsen i Sekkingstad gjør det klart at de har stor tro på økt aktivitet på Skaganeset for fremtiden. 

Tror ikke erstatningskravet videreføres

Verken Kjersti Solberg,  i Sund eller Even Hopland i Sekkingstad ser for seg at kravet på 20 millioner vil bli overført til et eventuelt nytt selskap som Sekkingstad oppretter.

- Du kan ikke drive et selskap som starter med 20 millioner kroner i minus, sier Hopland og legger til at han ikke ser en risiko for at kravet kan bli videreført til et eventuelt nytt selskap.