Ove Trellevik er medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Svært mye byråkrati

- Det er helt klart for mange instanser som påvirker havbruksnæringen, sier medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Ove Trellevik (H).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Høyre-representanten går ikke umiddelbart i skyttergraven for å forsvare utviklingen som har skjedd i den perioden en Høyreledet regjering har stått ved roret.

Trellevik forteller til Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett at han synes helt klart det er for mange instanser som påvirker havbruksnæringen.

- Vi jobber for å samordne Staten og særlovgivingen som underliggende etater må forholde seg til bedre. Dette er i startfasen men jeg har forventninger til at det skal gi resultater, påpeker han.

- Tidsbruk, byråkrati og ulemper

Trellevik forteller at Høyre sist valgkamp gikk gjennom alle som har tilsyns- og kontrolloppgaver i havbruksnæringen.

- Vi kom til mange og tjue instanser. Klart det skaper tidsbruk, byråkrati og ulemper. Bare det at tilsyn ikke er samordnet er en stor utfordring. En dag heistilsyn, neste dag arbeidstilsyn og tredje brannvernet, og mattilsyn den fjerde osv, osv.

Han understreker at han selvsagt ønsker at alt fra HMS og regnskap til fiskehelse skal være på stell.

- Men jeg har forståelse for at det er krevende å forholde seg til et så stort mangfold som det offentlige er. Dette er drift. Enda mer komplekst er det ved søknader om konsesjoner, utslepp og etablering av anlegg, legger han til.

Les også: Ser seg lei av «byråkratiets klamme hånd»

Når det gjelder søknadsbehandling mener Trellevik det også kan gjøres forenklinger.

- Kommunene ønsker å legge til rette, men blir utfordret av naturmangfoldslov, særlover som kystverk og fiskeri forvalter etc. Det betyr at en søknad om areal i sjø kan ta måneder, ja kanskje år avhengig av omfanget på innsigelser og om eksisterende planer i det hele gjør det mulig. Svaret er at det er svært mye byråkrati, og kanskje mest i næringer som driver med biologi og matproduksjon, sier politikeren til Kyst.no.

Du kan lese hele denne saken, samt flere saker om byråkrati i havbruksnæringen, i Norsk Fiskeoppdrett 2/2019 som PDF eller her som NF+ artikkel (krever abonnement).