Svenskene går for steinbit

Svenskene tar unna mer enn 70 prosent av den totale eksporten av fersk norsk steinbitfilet. Det viser tall fra Eksportutvalget for fisk (EFF). Av en total eksport i 2004 på 17 tonn, går hele 12 tonn fersk steinbitfilet til söta bror, melder EFF.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er i all hovedsak restauranter i Stockholm som har fått muligheten til å sette flekksteinbit fra Norge på menyen. I Norge spiser vi rundt 955 tonn steinbit i året. Dette forbruket har vært stabilt de siste årene og ca.780 tonn av dette spises som fersk steinbit. Flekksteinbit som kommer fra oppdrett omsettes som fersk og da gjerne ferdig filetert. Dette vet svenskene å verdsette. Tidligere ble flekksteinbiten sett på som ufisk og uegnet som menneskeføde. Den ble umiddelbart kastet over bord dersom en fisker var så uheldig å få den stygge fisken over rekka. Det måtte en utlending til for å endre på dette. På slutten av 1960-tallet kom en kokk fra Østerrike til Tromsø for å jobbe på en av byens fiskerestauranter. Restauranten var ”Fiskekrogen”, i dag bedre kjent under navnet ”Peppermøllen”. Kokken var Sepp Perger, og han begynte å eksperimentere med flere såkalte "ufisker", deriblant flekksteinbiten. I samarbeid med Ingrid Espelid Hovig bidro han til at Fjernsynskjøkkenet laget programmet "Fra ufisk til festfisk". Dette var starten på den gastronomisk utviklingen for blant andre flekksteinbiten. I dag ansees flekksteinbiten for å være en av de bedre fiskene å ha på menyen. Det er rundt 20 år siden de første forsøk med oppdrett av steinbit ble utført ved Havforskningsinsituttets forskningsstasjon i Flødevigen utenfor Bergen. Først gjorde de forsøk med gråsteinbit, men noen år senere viste det seg at flekksteinbiten hadde bedre egenskaper med tanke på oppdrett. I dag er det utelukkende flekksteinbit det drives oppdrett av. Det er imidlertid bare ett anlegg i Norge som i dag er leveringsdyktig, og det ligger på øya Tomma på Helgelandskysten. Flekksteinbit fra oppdrett får spesialtilpasset kost som inneholder mye C-vitaminer og rekemel. Dette er med på å gi den hummerlignende smaken. Samtidig blir fiskekjøttet proteinrikt og gir tykke fileter som igjen gjør at en større andel av filetsiden kan utnyttes. Flekksteinbit passer godt til dagens kokkes til med tøffe og trendye retter. Dens barske ytre står i sterk kontrast til det delikate hvite fiskekjøttet. Fiskekjøttet er fast og egner seg veldig godt til ulike tilberedningsmåter. Steinbit er en muskuløs fisk, med et skremmende rykte og nærmest fryktinngytende utseende skapt av et kraftig hode og en stor, avlang kropp. Og selv om mange enda ikke har spist flekksteinbit, så har mange hørt fiskehistorier om den fryktede kjeven til denne fisken.