Gå til innhold
Annonse

Tare fra Værlandet gjør fastfood-bransjen sunnere

Illustrasjonsfoto tare. Foto: Seaweed AS.
Illustrasjonsfoto tare. Foto: Seaweed AS.

Tare fra Værlandet var med på vinnerlaget som gikk helt til topps i årets NM i Sunn Fastfood. Dette skaper stor entusiasme i gründerbedriften Seaweed AS, ytterst i havgapet i Sunnfjord.

Annonse

- Seieren til Anne Lise Sørensen og Patricias Gatekjøkken er veldig inspirerende for oss som arbeider hardt for å få havets grønnsaker på menyen, sier Daniel Fedøy, daglig leder i Seaweed AS i en pressemelding.  

NM i Sunn Fastfood arrangeres hvert år av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Årets vinner fra Bardu i Troms har i mange år markert seg i toppen av konkurransen om å gjøre Fastfood-bransjen sunnere. Det samme har produktutviklerne i Slåtto og Norsk Storhusholdning som har brukt mye tid og ressurser på å utvikle Fiskerburgeren med tare fra Seaweed AS.

Fedøy i Seaweed AS kan ikke få rost forskning og utviklingssamarbeidet med Slåtto og Norsk Storhusholdning nok.

- Dette er mennesker med utrolig stor matkunnskap, nysgjerrighet og yrkesstolthet. Vi har lært utrolig mye gjennom utviklingssamarbeidet som nå har pågått i flere år. I tillegg opplever vi at de behandler oss med respekt for det vi kan, selv om vi er en veldig liten bedrift, sier Fedøy.

Høyt innhold av fisk

Den nye Fiskeburgeren med tare og ramsløk fra Slåtto og Norsk Storhusholdning inneholder 77 % ren fisk. Produktet produseres i to størrelser på 60 gram og 120 gram. En med bare tare og en med tare og ramsløk. Tilsettingen av tare fra Seaweed AS får fram de gode smakene av fisk og hav, samtidig som innholdet av salt kan reduseres til utrolig lave 1 %. Det vanlige i denne type produkter er gjerne opp mot 3 % salt.

Taren inneholder også naturlige egenskaper som gir god konsistens og bindeevne i fiskemat. Dette gir faste burgere som tåler varmebehandling i alle slags ovner og griller svært godt.

- Vi håper at folk skal få øynene opp for produktene våre som en velsmakende og sunn salterstatning. I tillegg inneholder taren mange gode vitaminer og mineraler. Folk må likevel være oppmerksomme på at tare inneholder mye jod. For lite eller for mye Jod i kostholdet er ikke heldig, sier Fedøy.

I henhold til en foreløpig rapport fra Nofima vil litt over 200 g Fiskeburger med Tare dekke dagsbehovet for jod til voksne og man må opp i 800g fiskeburger med tare pr dag for å overskride Mattilsynets anbefalte daglige inntak.

De påpeker at alger som mat er veldig vanlig i andre deler av verden men fremdeles litt nytt i Europa. En mer bærekraftig matproduksjon er det likevel ikke mulig å tenke seg. Algene trenger hverken ferskvann, gjødsel eller fôr for å trives. Rent sjøvann og naturlig lys er alt som skal til.    

- Vi har stort stor tro på at dette er starten på noe veldig positivt. Folk ønsker seg flere naturlige produkter med lavere saltinnhold og sunne egenskaper, avslutter Daniel Fedøy.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse