Gå til innhold
Annonse
Andreas Lindhom og Jonny Møgster i Aqua Circle er godt fornøyde med å få på plass det nye fôringsanlegget til rognkjeksen. Foto: Tor Espen Skoglund.
Andreas Lindhom og Jonny Møgster i Aqua Circle er godt fornøyde med å få på plass det nye fôringsanlegget til rognkjeksen. Foto: Tor Espen Skoglund.

I forrige uke tok Jonny Møgster og Tor Espen Skoglund i Aqua Circle turen fra Os til Flekkefjord for å gjøre de siste monteringene av deres nye fôringssystem for rensefisk.

Annonse

Protoypen er det Norsk Oppdrettservice (NOS) som prøver ut,  og prosjektet er støttet av Innovasjon Norge.

- Monteringen gikk veldig bra. Lokalene var helt ideelle for montering av vårt anlegg. Kompressor ble montert i begynnelsen av desember og en servicemann fra Kaeser, var på plass og godkjente installasjonen, slik at kravene for oppfyllelse av Garantivilkår var ok. Vi fikk god hjelp av gjengen hos Norsk Oppdrettsservice til trekking av slanger til både trykkluft og fôr, forteller daglig leder Tor Espen H. Skoglund til kyst.no.

Han og Jonny Møgster var ferdig med det meste arbeidet rundt midnatt fredag, og lørdagen gikk med til kalibrering, testing og opplæring.

- Testing gikk veldig bra og anlegget fungerer som forventet. Det er viktig at vi er nøyaktig og merker alle slanger og kabler riktig, slik at vi unngår feil underveis. Det er også viktig at PC og UPS står i et tørt lokale med stabil temperatur, og plassering hos NOS var helt optimal, forklarer han. 

Stabil drift

Selskapet satt opp to moduler med 15 kasser med fôr til 15 kar med fisk. Dette kan utvides med fem kar, men utover det må de lage flere moduler.

Aqua Circle i Flekkefjord (5)
Aqua Circle i Flekkefjord (5)

- Videre satt vi opp trykktank, monterte slanger til fôr med fôrspreder på alle karene og PC med UPS for å sikre stabil drift av PC og PLS. Kompressor ble som sagt montert tidligere, informerer Skoglund.

- Hvilken opplæring gir dere Norsk Oppdrettservice på utstyret?

- Vi har gitt opplæring i bruk av programvaren og forklart hvordan man kan hente ut informasjon fra systemet. Videre har vi også gitt opplæring i bruk og vedlikehold av fôrkasser. Dette er jo en prototype så planen nå er at kunden skal bruke utstyret noen uker, for så å gi oss tilbakemelding på eventuelle endringer, forklarer han til kyst.no.

Selskapet har lagt opp systemet slik at de kan koble seg til med pc via internett. De kan da feilsøke og gjøre endringer på programvaren fra kontoret i Hegglandsdalen på Os.

Samme prinsipp

Norsk Oppdrettservice har den første prototypen av Autofeeder og har brukt den til fôring av enkelt kar i lang tid.

- De sa allerede fra starten av at de ønsket et fôringsanlegg på samme prinsipp, sier Skoglund.

Fôringsanlegget er komt på plass i Flekkefjord. Foto: Tor Espen Skoglund
Fôringsanlegget er komt på plass i Flekkefjord. Foto: Tor Espen Skoglund

Løsningen selskapet var ute etter var ett kar med fôr til hvert kar med fisk, slik at de har full fleksibilitet med tanke på endring av type fôr til fisken.

- En annen ting er småskala fôring, altså små doser med fôr og viktigheten av at dette fordeles godt i hele karet. Dette systemet fungerer også utmerket til startfôr helt ned 0.0075 mm pellets og kapasiteten er ca 1700 gram i timen, forklarer Skoglund til kyst.no.

- NOS har allerede bedt om tilbud på utvidelse av anlegget til flere kar, så dette lover bra, legger han til.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse