Biotec ansatte Tom Hansen (41) og Jostein Grip (32) merker laksen. - Vi har tidligere gjort lignende pilotforsøk som har vist at laks som fôres med fôr som inneholder M-Glukan får et mye sterkere immunforsvar, sier Hansen til kyst.no

Tester om glukaner kan gi laksen mer motstandskraft mot virus

- Vi ønsker å finne ut om M-glukan kan øke den antivirale responsen mot virus. En kraftig antiviral respons vil gi fisken bedre beskyttelse mot virussykdommer som oppdrettsnæringen sliter med i dag, sier Tom Hansen (41), produktsjef i Biotec Betaglucans til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Produktsjefen utfører i disse dager sammen med kollegaene Jostein Grip (32) forskingssjef og forsker Kjersti Julin (41) et prosjekt på Havbruksstasjonen i Tromsø, hvor hensikten er å undersøke om man kan øke uttrykket av antivirale gener hos laks ved å tilsett M-glukan til fôret.

- M-glukan er et produkt som består av glukaner isolert fra gjær. Virusinfeksjon simuleres ved intraperitoneal (i buken red.anm.) injeksjon av et stoff som kalles Poly(I:C). Uttrykket av antivirale gener måles i blodprøver fra fisken, forklarer han.

Imiterer virusinfeksjon

Da kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett besøkte Havbruksstasjonen var de midt i arbeidet, der de injiserte stoffet som kalles Poly (I:C) inn i buken på laksen for å imitere en virusinfeksjon.

- Vi ønsker å finne ut om M-glukaner kan øke den antivirale responsen mot virus. En kraftig antiviral respons vil gi fisken bedre beskyttelse mot virussykdommer som oppdrettsnæringen sliter med i dag, sier Tom Hansen til kyst.no.

Tom Hansen, produktsjef i Biotec merker laksen som de har fôret med M-glukan for å se om det kan øke motstandskraften mot virus.           .

Krevende analyser

Totalt skal de ta 160 prøver som skal analyseres og vurderes. Budsjettet for prosjektet ligger på rundt 150  000 kroner.

- Analysearbeidet er relativt krevende, så det vil ta oss 2-3 uker før vi har resultatene klare, sier Hansen.

- Hva tror dere at resultatet vil vise?

- Vi har tidligere gjort lignende pilotforsøk som har vist at laks som fôres med fôr som inneholder M-glukan får et mye sterkere immunforsvar. Immunforsvaret responderer mye kraftigere på virus- og bakterieinfeksjoner dersom laksen har blitt fôret med M-glukan.

Han sier et styrket immunforsvar vil redusere sjansen for at laksen blir syk av bakterier eller virus.

- Så vi regner med at resultatene vil vise at fisk som er blitt fôret med M-glukan har et mye sterkere immunforsvar, forklarer han.

På slutten av dagens forsøk ble fisken merket, der Hansen og Grip merket fisken med blå væske slik at de kunne se hvilken som er merket og ikke. I dagene som kommer vil de tre opp å ta nye tester på fisken, og følge opp hvordan det går etter injeksjonen.