Illustrasjonsfoto: Ole Andreas Drønen

Setter i gang tilsynskampanje for rømmingsberedskap

Fiskeridirektoratet setter i april i gang en tilsynskampanje rettet mot havbruksnæringens rømmingsberedskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det melder Fiskeridirektoratet på sin hjemmeside. Kampanjen tar for seg følgende problemstillinger:

  • Har virksomheten tilstrekkelige og oppdaterte planer for varsling, gjenfangst, miljøovervåking og mottak av gjenfanget rømt fisk?
  • Er planene tilpasset både til den enkelte lokalitet og til et mer overordnet nivå, slik det er mest hensiktsmessig ut fra hensynet til en effektiv beredskap?
  • Har virksomheten tilgang til tilstrekkelig mengde egnet redskap og annet utstyr for å kunne følge opp sitt eget planverk og raskt igangsette og drive effektiv gjenfangst?
  • Har de ansatte tilstrekkelige og oppdaterte kunnskaper og ferdigheter for å følge opp planverket på dette området?

Tidlig i 2018 ble "Veileder for beredskap ved rømming fra akvakulturanlegg» revidert i et samarbeid mellom Fiskeridirektoratet og de tre næringsorganisasjonene Norsk Industri, Sjømat Norge og Sjømatbedriftene. Tilsynskampanjen vil både kunne motivere aktørene til å bruke veilederen og måle effekten av tiltaket som veilederen representerer.

Virksomheter som ikke oppfyller regelverket må følges opp for å sikre at nødvendige korrigerende eller forbedrende tiltak blir gjennomført. For Fiskeridirektoratet er det også viktig å lære av og formidle gode eksempler på virksomhetenes rømmingsberedskap, skriver de.