Gå til innhold
Annonse
SFD Strømgjerde, Seafarm Development, Pulse Guard
SFD Strømgjerde, Seafarm Development, Pulse Guard

- Det ble for mye reising og gikk utover familielivet, forteller gründeren, Harald Bredahl som står bak selskapet Seafarm Development som har utviklet strømgjerdet mot lakselus.

Annonse

Øyvind Sjøthun Røen

SFD Strømgjerde, Seafarm Development, Pulse Guard
SFD Strømgjerde, Seafarm Development, Pulse Guard

Bilde fra storskala forsøk på metallmerder Foto: SFD

Allerede på midten av 2000-tallet introduserte selskapet, Seafarm Devolpment, med gründer, Harald Bredahl i spissen, bruk av strøm i oppdrettsnøter. Den gang skulle gjerdet brukes til å hindre rømming, men senere har selskapet utviklet konseptet Seafarm Pulse Guard, som går ut på å svimeslå lusa i copepodittstadiet, det vil si stadiet da den fester seg på laksen. Dermed vil en svimeslått lakselus drive passivt gjennom merden.

- Vi regner med å levere systemet til 10-20 anlegg neste år, fortalte en ambisiøs Bredahl i 2012.

Tre år senere er metoden fremdeles et stykke fra å være kommersielt tilgjengelig. Overfor Kyst.no forteller gründeren at det har blitt mange sene kvelder og mye reising i forbindelse med det FHF-finansierte prosjektet.

- Jeg har jobbet med prosjektet i åtte år. Det har vært så mye reising, som har vært en påkjenning for familien, så jeg sluttet for to måneder. Jeg følte det var på tide meg en pause og tok meg ett års permisjon, forteller Bredahl.

På det tidspunktet hadde man fått satt i gang storskala forsøk sammen med Lerøy Seafood.

- Her har det blitt testet i den verste merdene de hadde, som statistisk sett har hatt de høyeste nivåene av lus, sier han og opplyser om at de hadde effekter på opptil 93 prosent i småskala forsøk.

Ut fra skyggen

Selskapet har ligget lavt i terrenget, og gründeren medgir at de burde vært flinkere til å forteller om prosjektets utvikling underveis.

- Vi gjorde det i begynnelsen da vi fikk investorene med oss, forteller han.

- Vi har holdt på i noen år nå, og har brukt 20 millioner kroner, så jeg tror tiden snart er inne for å fortelle litt om fremgangen, sier Bredahl.

Han opplyser om at det ikke har stått på manglende interesse fra pressen.

- Vi har fått forespørsel om en TV-reportasje med TV 2 to ganger, NRK har vært på oss og fiskeripressen har hatt en jevn pågang. Jeg tror tiden er inne for at vi kan bli litt mer snakkesalig, forteller han.

Elektrode-problemer

Bredahl forteller til Kyst.no at problemet underveis har gjort at utviklingen har stoppet litt opp.

- Vi har slitt litt med elektrodene nede i sjøen, men nå har vi fått laget en stabil versjon av den som ser veldig bra ut.

Selv om Bredahl har forlatt sin post er han fremdeles klar på at han vil tilbake ved en senere anledning.

- Ja, jeg er fremdeles innstilt på å komme tilbake. Men når vi gjør tester på Austevoll og jeg bor på Karmøy har jeg ligget på 120 overnattinger hjemmefra i året.

- Jeg tror det vil gjøre meg godt å få ta en pause fra prosjektet. Da kan jeg komme tilbake med noen nye perspektiver.

SFD Strømgjerde, Seafarm Development, Pulse Guard
SFD Strømgjerde, Seafarm Development, Pulse Guard

Foto: SFD

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse