- Under forsøket inkuberes eggene på 30 prosent, 60 prosent og full oksygenmetning. Hvor 30 % metningsgrad er et ytterpunkt, sier Biolog Tina Thesslund i Nofima. Foto: Therese Soltveit

Tror lav oksygentilførsel på rogn kan gi bedre ytelse i påvekstfasen

På Havbruksstasjonen på Kårvika i Tromsø, foregår det stadig nye undersøkelser og forskningsforsøk. Et av de nyeste prosjektene som startet opp i desember er en studie av lave oksygennivåer på lakserogn. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Der biolog Tina Thesslund og forsker Helge Tveiten fra Nofima håper å finne ut om man kan produsere en mer robust oppdrettslaks med tanke på dårlige oksygenforhold.

- Vi er interessert i embryoets respons på lav oksygen-nivå og hva det er som skjer på genetisk nivå, sier Biolog Tina Thesslund i Nofima. Foto: Therese Soltveit.

- Lave oksygennivå er en form for stress for fisken og langvarig stress og ugunstige forhold resulterer i større mottagelighet for sykdommer og senere tilvekst. Det skjer tilpasninger ved embryonalutviklingen, hvis embryoet under utviklingen utsettes for noen form av stress, som f.eks dårlig oksygentilgang, sier Thesslund.

Utvikler større gjeller

Da hun viser frem forsøkslaben til kyst.no, sier hun at tanken er at laksen kompenserer for lavt oksygennivå med å f.eks. utvikle større gjeller eller mer blod.

- Sannsynligvis skjer det mange forandringer, noen tydelige og synlige/målbare andre skjulte, påpeker hun engasjert.

Biologen sier til kyst.no at de kommer til å ta prøver gjennom viktige faser av utviklingen, for eksempel under dannelse av immunsystemet.

- Vi er interessert i embryoets respons på lav oksygen-nivå og hva det er som skjer på genetisk nivå. Denne studien kjøres på helsøsken fordi vi vil ha så liten genetisk variasjon som mulig, sånn at forandringene vi muligens finner er et resultat av lavt oksygen i vannet under inkubasjonstiden og ikke genetisk variasjon, forklarer Thesslund.

Under forsøket inkuberes eggene på 30 prosent, 60 prosent og full oksygenmetning. Hvor 30 prosent metningsgrad er et ytterpunkt.

Levedyktige individ

– Ved inkubering på 30 prosent forventer vi at rognutviklingen vil bli påvirket, men det er ennå uklart på hvilken måte. I 60 prosent gruppen håper vi at eggene utvikler seg til normalt levedyktige individer, men da med noen tilpasninger til lavt oksygennivå, sier hun.

Seniorforsker Helge Tveiten fra Nofima er hovedansvarlig for dette prosjektet.

Biologen sier at tanken er at hvis du får fram et lakseyngel, som er tilpasset til et liv på 60 % oksygenmetning og den så får leve i et miljø med 70-80 % metning, så yter den bedre, enn hva yngel som har hatt det fint under hele utviklingen.

- Under naturlige forhold i en elv, varierer oksygentilgangen stort under hele embryonalutviklingen og man regner med at vill-laks utvikles under oksygenforhold mellom alt fra veldig dårlig (30- 40 %) til full metning, utdyper hun.

Thesslund sier at noe av det mest tekniske med dette prosjektet er å fjerne oksygenet i vannet, ned til de forskjellige nivåene. Hun viser også til at det er et kostbart forsøk, der mange arbeidstimer går med.

- Det å fjerne oksygenet fra vann koster, samtidig tar det tid å røkte egg å analysere alle prøvene, påpeker hun.

Thesslund sier de har allerede sett noen endringer i eggene, men påpeker at forsøket ikke er ferdigstilt og konkludert.

- Vi ser forsinkelser i utvikling på eggene med lavest oksygen, men vi ser ikke en større dødelighet. Noe vi kanskje trodde på forhånd, opplyser hun.

Når resultatene er på plass til våren, og dersom disse da viser at rognen overlever på lav oksygen, gir dette nye spørsmål til biologene på Nofima.