Marinolje. Foto: Foto: Helge Skodvin/NIFES.

Tror rensekostnad kan skremme fôrprodusentene

Marine Harvest har hatt en oppgang av miljøgifter i deres fileter på tross av lovnader om å rense alt av fiskeolje som brukes i fôret. FF Skagen sier de selger "full-renset" olje og ser en økt etterspørsel etter dette. Samtidig påpekes de at kostnader forbundet med rensing kan ha gjort at fôrprodusentene ikke ønsker å rense mer enn det som kreves.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere viste kyst.no at man trenger å spise 12 fileter i uken for å nå EUs-grenseverdier for tolererbart inntak av miljøgifter, viser tall fra NIFES. Marine Harvest har tidligere uttalt at de vil rense all fiskeolje slik at man kan spise opp mot 100 fileter i uken, men de nyeste tallene viser en oppgang.

Tilbyr «full-rensing»

Johannes Palsson er administrerendedirektør i FF Skagen som tilbyr rensing av fiskeolje. Foto: Linkedin/privat.

Selskapet FF Skagen selger fiskeolje til flere av fiskefôrprodusentene i Norge, og er selskapet som Marine Harvest har gitt oppgaven å rense deres fiskeolje.

- Vi renser den delen av produksjonen som med bakgrunn i en risikovurdering har vurdert det som nødvendig på rense for å ligge under de definerte grenseverdiene, sier Joahnnes Palsson, administrerende direktør i FF Skagen.

Han forklarer at rensing av fiskeolje foregår i to steg og i første steg sikrer man at fiskeoljen ikke inneholder dioksiner som overstiger grenseverdiene. I det andre trinnet foregår en såkalt «full-rensing», der de forsøker å komme så tett på null som mulig på nivået av dioksiner og dioksinlignende PCBer.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest. Foto: LinkedIn

Kommunikasjonssjef i Marine Harvest, Ola-Helge Hjetland sier at de kun renser nord-atlantisk olje for deres fôrfabrikk i Bjugn.

- Det er dessverre ikkje realistisk å fjerne alle spor av framandstoff i dei fetthaldige ingrediensane i fiskefôr eller i noko anna fetthaldig organisk materiale, men vi ser ein tydeleg reduksjon av dioksin, dioksinlike PCB og ikkje-dioksinlike PCB i fiskeoljen som gjennomgår vår reinseprosess, sa Hjetland før årsrapporten til selskapet viste en oppgang av dioksin-likende PCBer for 2016.

Han kommenterer oppgangen fra årsrapporten med at det nå er kun 80 prosent av fisken i Norge som får renset fôr, og at tallet fra årsrapporten også er sammensatt av fisk produsert i Skottland, Chile og Canada.

- Talet i årsrapporten seier ikkje noko om effekten av rensing, understreker Hjetland.

Likevel er selskapet langt unna deres lovnad om å kunne spise 100 måltid Marine Harvest fileter i uken.

Kostnaden eneste hinder

Et ofte brukt argument mot rensing er på grunn av tap av næringsstoffer, det mener Palsson er enkelt å løse.

- Ved rensing av fiskeolje mister vi ikke noen næringsstoffer, men derimot reduseres A- og D-vitaminer i oljen. Disse kan kjøpes kommersielt og eventuelt tilsette igjen.

Palsson svarer ikke direkte på hvor mye det vil være i ekstra kostnad for rensingen, men Nofima-forsker Åge Otterhals har tidligere vurdert kostnaden for slik rensing til mellom 30 øre og 1,2 kr per liter renset fiskeolje. I 2014 bekreftet også Palsson at denne kostnaden ikke var langt unna realiteten.

Les mer her: - Vi renser ned mot null

- Det er klart at rensing av fiskeolje er forbundet med noen omkostninger og disse har sikkert gjort at noen ikke ønsker å rense mer enn det som kreves fra myndighetene, sier Palsson.

- Men vi er stolte over at vi kan bidra til å redusere mengden uønskede stoffer i de råvarene vi selger til våre kunder som har fokus på å bringe disse nivåene så langt ned som teknisk mulig etterhvert.

Arbeidet med dette er allerede godt i gang ifølge Palsson, som sier at deres «full-rensede» fiskeolje allerede selges til flere kunder i dag, og at de har merket økt etterspørsel.

- Vi renser store mengder fiskeolje som allerede overholde de gjeldende grenseverdier, nettopp fordi flere fôrprodusenter ønsker å fremstille et fôrprodukt med et absolutt minimum av fremmedstoffer.