Gå til innhold
Annonse
Guttene fra Havbruksutstyr på Aqkva Rensefisk 2016. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.
Guttene fra Havbruksutstyr på Aqkva Rensefisk 2016. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Etter at selskapet «Havbruksutstyr» ble etablert som rensefiskskjul produsenter i fjor, har omsetningen bare gått oppover for de unge gründerne.  - Ettersom vi er en relativt ny aktør på markedet, vil det nok være de andre selskapene som merker konkurranse nå. Vi er kommet for å bli, sier Thomas Leirgulen, daglig leder i selskapet til kyst.no.

Annonse

Fjoråret bydde på både store og spennende utfordringer for ungdommene bak selskapet «Havbruksutstyr».  Med egenutviklede skjul for rensefisk har de siden mai 2015 nå funnet sin plass i  havbruksnæringen.

- Vi hadde en idè, vi hadde en plan og vi hadde tanker om hvordan vi skulle utvikle nyttige og viktige produkter til oppdrettsnæringen. Fra oppstarten av selskapet har vi tatt vi trinn for trinn for å for å bli en kvalitetsleverandør til næringa, forteller Leirgulen stolt.

Den daglige lederen forteller videre at de jobbet lenge med å finne gode materialer til rognkjeks og har testet mange fasonger, størrelser, farger og tykkelse i merdene til K. Strømmen Lakseoppdrett, hvor han også jobber som rensefiskkoordinator.

- Vi startet salg av "hvilehjem for rognkjeks" i tredje kvartal 2015 og solgte 25 skjul og nådde en omsetning på 362 000 kroner, derav 110 000 kroner i rene støttemidler fra Bremanger Kommune og Innovasjon Norge, opplyser Leirgulen.

Selskapet driver han med fetteren Runar som også er ansatt i havbruksnæringen, og sammen har de stor tro på fremtiden til selskapet.

Guttene i Havbruksutstyr er fornøyd med utviklingen i selskapet så lagt. I dag er de fem ansatte i produksjonen. F.v Thomas Leirgulen. Runar Leirgulen og Sindre Kolseth.
Guttene i Havbruksutstyr er fornøyd med utviklingen i selskapet så lagt. I dag er de fem ansatte i produksjonen. F.v Thomas Leirgulen. Runar Leirgulen og Sindre Kolseth.

Oppgraderer underveis

Thomas forteller blant annet at selskapet så langt i år har gått fremover med gode resultater og at de  har utviklet kombinasjonskjulet som kan brukes til rognkjeks, eller rognkjeks og leppefisk i kombinasjon.

- Vi har tatt bort "hvilehjem for rognkjeks" da produktet ikke holdt mål og vi fikk tilbakemeldinger fra kunder i februar om skader etter storm. Flere oppdrettsselskap har satt fokus på økt fiskevelferd for rensefisk og tilrettelegging for best mulig effekt og dermed har kombinasjonskjulet gått like fort ut som vi har kunne produsere, legger han til

Fem ansatte jobber nå med å produsere skjulene og de har også fått tilgang på større areal i lokalene de bruker, for å øke produksjonskapasiteten fremover.

-  Også kombinasjonsskjulet har endret seg noe fra første dag, etter gode tilbakemeldinger og ønsker fra våre kunder. Når det kommer til omsetning ønsker jeg ikke å uttale meg mer enn å si at vi har omsatt for en del over millionen så langt i år.

130 skjul i sjøen

Lokalene hvor skjulene lages er delt inn i fire ulike poster.

- Noen jobber med tare, noen med plastremser, noen med lodd og noen med tauverk. Så rullerer vi på hvem som jobber med hva.

Thomas og Runar Leirgulen kort tid etter de lanserte første skjulet. Foto: Havbruksutstyr.
Thomas og Runar Leirgulen kort tid etter de lanserte første skjulet. Foto: Havbruksutstyr.

Per dags dato har de 130 skjul i sjø, spredd fra sør til nord, og på tross av travle dager med både lakseproduksjon og skjulproduksjon siden oppstarten har de i sommer hatt roligere tider.

- Årsaken til dette er trolig ferieavvikling i oppdrettsselskapene. Dette har også sørget for at alle i produksjonen har fått en god ferie. Så det har vært en vinn-vinn situasjon, og vi har sluppet unna bemanningsproblemer. Men nå er vi klar for flere store ordrer, smiler han.

Konkurranse og fremtidsplaner

Konkurransen fra de andre leverandørene virker det som om han foreløpig ikke har kjent på kroppen.

- Vi kan ikke si så mye om at vi opplever konkurranse fra andre selskaper, ettersom vi har produsert maksimalt i hele år. Men vi kommer nok til å se mer til konkurranse etter hvert som vi øker produksjonen og om vi får gjensalg til eksisterende kunder. Ettersom det nye skjulet har lang holdbarhet ved riktig bruk, vil det sannsynligvis ta en stund før vi eventuelt ser igjen eksisterende kunder. Ettersom vi er en relativt ny aktør på markedet, vil det nok være de andre selskapene som merker konkurranse nå. Vi er kommet for å bli.

Fremover vil de øke produksjonen, og ønsker å være ledende på korrekt biologisk utstyr innen oppdrett og med tiden spe inn nye viktige og spennende produkter.

- Vi har en hel liste over produkter som vi ønsker å få ut i næringa, dette vil komme med tiden. Det viktige for vårt selskap, er først og fremst å produsere utstyr av beste kvalitet, slik at vi blir en ettertraktet leverandør. Dermed bruker vi mye tid på hver enkelt produkt for at alt stemmer og er i henhold til ønsker fra våre kunder, konkluderer han.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse