Gå til innhold
Annonse
Olav- Andreas Ervik fra Salmar under rensefiskkonferansen 2016.
Olav- Andreas Ervik fra Salmar under rensefiskkonferansen 2016.

- Næringen kan vise til mye godt med rensefisk. Erfaringene vi har er at fisken som er frisk og god gir god effekt, sier Olav-Andreas Ervik fra Salmar. Han er likevel usikker på rensefiskens fremtid i laksemerdene.

Annonse

Ervik forteller om utfordringer knyttet på tid og tilgang på antall. rensefisk. Han opplyser også at Salmars strategi er å bruke en kombinasjon av villfanget og rognkjeks.

- I 2015 oppdrettet vi 64 prosent av rensefisken vi brukte, sier han.

Les også: – Rensefisk er det viktigste i verktøykassen

Han lurer nå på om en ser det samme på rognkjeks, som med annen marinfisk.

Olav Andreas Ervik. Foto: Salmar
Olav Andreas Ervik. Foto: Salmar

- Det var mye atypisk furunkulose i 2015. Vi trenger gode vaksiner. Vi kan ikke leve de med høy dødelighet på grunn av bakterielle sykdommer. Ting kan ikke fortsette slik de gjør i dag, konstaterer han.

En konkurransedyktig rensefisk

På grunnlag av utfordringer med blant annet helsen til rensefisken mener han at endre metoder for avlusing må utvikles snart.

- Når noe nytt kommer må vi stille oss spørsmål om rensefisk-produksjonen blir konkurransedyktig med de prisene de har i dag, sier han.

Han mener nå alle som jobber med rensefisk må definere noen mål og innfri den.

- At den fisken spiser lus er selvsagt god motivasjon når det ikke finnes andre metoder. Hva skjer om det dukker opp noe nytt om to år? Vi har brukt rensefisk før. Det skjedde før, påpeker Ervik.

Les også: Årets konferanse vil gi bred status på rensefisk og risikoene

Ervik vil derfor at det må etableres en standard på rensefisken slik at den fortsatt er å finne i laksemerdene om ti år.

- Og det er ikke sikkert vi har så god tid på å utvikle denne. Så hva skjer med rensefisk om ti år? Vi er spent på resultatet, avslutter han.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse