Lokaliteten Austvika i Flatanger, tilhørende Marine Harvest. Illustrasjon: Barentswatch

Usikre på om rømming fant sted

Fiskeridirektoratet opplyser at det enda ikke er sikkert at det har skjedd en rømming på Marine Harvest lokaliteten Austvika. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest. Foto: Marine Harvest.

Marine Harvest har i løpet av 2018 rapportert to ulike rømmingshendelser. Den første var på lokaliteten Geitryggen i Nærøy kommune i Trøndelag den 5. februar, der selskapet meldte at det var skjedd en skade på en not under en arbeidsoperasjon. Hele 54 000 laks med en snittvekt på to kilo rømte. 

Selskapet meldte også i forrige uke om en mistanke om rømming på lokaliteten Austvika, etter at de oppdaget en rift i noten. På denne lokaliteten hadde laksen en snittvekt på 1,1 kg, og antallet fisk i noten er oppgitt til 138 000.

Dårlig start på året

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest opplyser til Kyst.no at det fremdeles ikke er observert fisk på utsiden av merden eller tatt fisk i gjenfangstgarn på lokaliteten Austvika.

- Vi arbeider hardt for å hindre at det rømmer fisk fra våre anlegg, og er selvsagt svært lei oss for at 2018 ser ut til å bli et dårligere år enn 2017, da det bare rømte 33 fisk fra våre norske merder, forteller Hjetland. 

Totalt rømte det 10.000 laks i fjor, noe som var rekordlave tall sett mot tidligere år. 

På lokaliteten Geitryggen der det rømte 54.000 laks sier Hjetland at det så langt er gjenfangstet 1220 fisk. 

Ruth Lillian Kjæmpenes, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet region Midt. Foto: Fiskeridirektoratet.

Ukjent årsak

Seksjonssjef Ruth Lillian Kjæmpenes i Fiskeridirektoratet sier til Kyst.no bekrefter at de ikke har fått melding om at det er fanget fisk i gjenfangstgarn i helgen, så det er ikke fastslått at det har rømt fisk fra anlegget. 

- Vi har før helgen, på fredag, gitt pålegg om opptak av not og telling av fisk, og avventer nå tilbakemelding fra selskapet om gjennomføring av dette. Oppdretter har før helgen også orientert oss om at nota er reparert og sikret, og beredskapsplan er iverksatt og gjenfangstgarn er satt ut, opplyser Kjæmpenes.

Årsaken til at skaden på nota skjedde er enda ukjent. 

- Vi skal gjennomføre inspeksjon av lokalitet og nota etter at denne er tatt opp av sjøen, og er i dialog med oppdretter om tidspunkt for dette, legger hun til.