Havbruksdirektør Stig Nilsen i Lerøy Seafood Group sier at om vedtaket faktisk hadde vært forankret i lovverket ville det kunne fått uante følger. Foto: LSG.

- Vanskelig å forstå hvordan kommunestyret i Tromsø tenker

Tromsø kommune sitt kommunestyre har sagt nei til all oppdrett utenfor lukkede anlegg. Dette forundrer havbruksdirektør Stig Nilsen i Lerøy Seafood Group, som kritiserer avgjørelsen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Onsdag kom nyheten om at Tromsø kommune tillater ikke flere oppdrettskonsesjoner og eksisterende konsesjoner forlenges ikke uten at det drives i lukkede anlegg.

Til Kyst.no sier konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group, Stig Nilsen, at det er vanskelig å forstå hvordan kommunestyret i Tromsø tenker når de på bakgrunn av et benkeforslag gjør vedtak som i sin ordlyd signaliserer en brutal endring av teknologi innen havbruk.

- Hvis dette vedtaket hadde vært forankret i lovverket og det dermed kunne bli satt i kraft, ville det kunne fått uante følger for produksjonen og arbeidsplassene innen havbruk i kommunen. Lerøy har 101 ansatte som betaler skatt til Tromsø kommune. De jeg har snakket med det siste døgnet er rystet og forundret over kommunestyrets vedtak, sier han til Kyst.no.

Lerøy Aurora har per i dag fire lokaliteter i Tromsø kommune. 

Les også: Sier nei til mer oppdrett - nå vil de foreslå nullutslipp fra alle

- Havbruksnæringen vil også bidra

Nilsen mener det er positivt at kommunen jobber aktivt med klima- og miljøspørsmål.

- Her vil havbruksnæringen også gjerne bidra. Det er skuffende at vi ikke inviteres inn i slike prosesser og at det i stedet bankes gjennom ad hoc beslutninger uten foregående prosesser hvor kunnskap og fakta legges til grunn.

Han påpeker at dette er i tillegg et vedtak på et fagområde hvor andre enn kommunen har kompetanse til å foreta vurderinger og beslutninger.

-  Det vil si at denne type spørsmål behandles hos de relevante fagorgan innen forvaltningen, ikke hos kommunen.

- Kjenner ikke forvaltningen

Nilsen. mener det er oppsiktsvekkende at Tromsø kommune ikke kjenner hvordan forvaltningen av slike viktige spørsmål fungerer. 

- Det er tydelig regulert hvilke områder de ulike forvaltningsnivå har kompetanse på og ansvar for. Senest i oktober i år ble det sendt et rundskriv fra Klima- og miljødepartementet hvor dette ble presisert. Kommunene skal ikke ta stilling til produksjonsteknologi, der er det faginstansene som innehar kompetansen.

Nilsen påpeker det er viktig at havbruksnæringen og Tromsø kommune får satt seg sammen for å diskutere hvordan de i lag kan bidra til gode miljøløsninger også i Tromsø kommune.

- Havbruksnæringen er en av verdens fremste på bærekraft og Tromsø kommune har vært en god vertskommune for denne matproduksjonen. Det håper jeg de også ønsker å være i fremtiden slik at vi kan fortsette med å bygge lønnsomme og trygge arbeidsplasser og livskraftige kystsamfunn i lag, sier Lerøy-direktøren.