Roy Emilsen, daglig leder i Emilsen Fisk er veldig positiv til innføringen av trafikklyssystemet. Foto: Ole Andreas Drønen/Kyst.no.

- Vi har fått vokse gjennom trafikklyssystemet

Juleintervju: Daglig leder Roy Emilsen i Emilsen fisk er svært fornøyd med trafikklyssystemet og sier det har gitt oppdrettsselskapet gode muligheter for vekst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På Lauvøya i Ytre Namdalen holder oppdrettsselskapet Emilsen Fisk til. Det siste året har de hatt flere nyansettelser, og de har fått dratt god nytte av trafikklyssystemet.

Daglig leder Roy Emilsen, sier til Kyst.no at de nå har fått en ro og forutsigbarhet rundt driften.

- Den nye hverdagen har gitt oss muligheten til å fokusere på fisken og forbedre oss som oppdretter, poengterer han.

De nye ansatte som har kommet inn i bedriften deres forteller Emilen har bidratt med både nye impulser og sier det har styrket dem på flere områder. Da Kyst.no nylig var i Rørvik, fikk vi hilse på to av disse, som du kan lese mer om her.

De ansatte i Emilsen Fisk er veldig fornøyd med å kunne jobbe i nye lokaler. Klikk for større bilde. Foto: Ole Andreas Drønen/Kyst.no.

Fått kontroll på sykdommer

Selv om det har vært et godt år for oppdretteren i Ytre Namdalen, så har ikke året vært problemfritt. Selskapet har heldigvis klart å styre unna ILA, selv om det har vært mange slike utbrudd i nærområdet. Emilsen forteller derimot at det har vært et skikkelig «lus år», som han kaller det.

- Vi har kommet gjennom det på en god måte, men det har ført til mange ikke medikamentelle behandlinger. Det er ikke lusen som har bestemt når fisken skal slaktes.

Ved inngangen til 2018 hadde selskapet PD på alle lokalitetene deres, mens de i dag ikke har noen lokaliteter med PD. De har heller ikke hatt noen alvorlige diagnoser på fisken, så inngangen på 2019 ser lys ut for Emilsen Fisk.

- Jeg kan bare prate for vår del, men ingen av sykdommene har preget Emilsen nevneverdig i 2018, og det må jeg takke dyktige folk for. De har vært oppe både sent og tidlig for å sørge for at fisken skulle ha det så bra som mulig og lagt ned et svært godt arbeide.

Emilsen tenker spesielt på driftsteknikerne og fiskehelsetjenesten.

- Men man skal ikke glemme brønnbåtene og de andre som har bidratt. De skal all ha en stor takk fra Emilsen Fisk, sier han.

Kunne vært jevnere fordelt

Selskapet har en langsiktig strategisk plan de arbeider ut i fra.

Fem kjappe:

  1. Vil det bli eksportert mer laksevolum neste år? Ja
  2. Er PD langt mer kontrollert neste år pga ny vaksine?  Jeg er optimistisk, så ja
  3. Tror du det vil lyse rødt "trafikklys" ved noen området til neste år? som fører til at de må redusere MTB?  Ja
  4. Er Harald Nesvik fiskeriminister ut neste år? Ja
  5. Gjennomsnittelig laksepris for 2018 er cirka 59 kr/kg. Hva blir gj.snittsprisen for 2019 ? 59 kroner kiloen

Fra og med i år forteller daglig leder til Kyst.no at det vil bety et økt fokus på fôrfaktor, postsmolt, miljø. I tillegg skal de ha all fisken sertifisert. 

- Dersom du skulle fått et juleønske innvilget overfor havbruksnæringen, hva ville det vært?

- Da ønsker jeg meg at utviklingstillatelsene kunne vært litt jevnere fordelt på flere aktører av ulik størrelse. Det er mange ideer fra små og mellomstore oppdrettere som har lagt ned mye energi og ressurser i sine konsept, som ikke ser ut til å få mulighet til å teste det ut. Det er forhåpentligvis noen tillatelser igjen å gi ut, poengterer Emilsen.

Julefeiringen til Roy, forteller han blir med familien i hyggelige omgivelser.

- Det blir nok ribbe på juleaften, men både pinnekjøtt og lutefisk vil bli spist i julen. Vi er en matglad familie som vet å samles rundt matbordet. 

Han forteller avslutningsvis at Emilsen Fisk håper å kunne bidra med cirka 60 millioner normale lakseporsjoner i løpet av neste år.

Les alle juleintervjuene her.