- Vi renser ned mot null

FF skagen i Danmark er selskapet som har fått jobben med å rense fiskeoljen for Marine Harvest. – Vi renser så langt ned mot null det er mulig å komme, forteller direktør i selskapet Johannes Palsson.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marine Harvest kom i dag med nyheten om at de vil produsere et fiskefôr som i praksis er fritt for miljøgifter som PCB og dioksiner.

Les også: Marine Harvest starter PCB-rensing av fiskefôret

- Vi ønsker å gjøre slutt på debatten om miljøgifter i oppdrettslaks en gang for alle, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i en kommentar.

For å få dette til skal fiskeoljen renses. Det skal skje hos den danske fiskemel- og fiskeoljeprodusenten FF Skagen.

Her ved FF Skagens anlegg i Skagen helt nord i Danmark, er det Marine Harvest skal få renset den fiskeoljen de skal bruke i sitt fiskefôr. Foto FF Skagen.

- Jeg synes det er en sterk melding av Marine Harvest. Med dette tar de en førerposisjon, sier direktør i FF Skagen Johannes Palsson i en kommentar til Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett.

Selskapet er så langt Kyst.no kjenner til, den eneste fiskeoljeprodusenten som allerede kan fullrense fiskeolje. Oljen de i dag produserer av fisk fra Østersjøen renses ettersom dioksininnholdet i den er over grenseverdiene. Det betyr at de har renseteknologien på plass.

- Nå skal vi starte med å bygge ut tankkapasiteten for å kunne lagre så mye olje som Marine Harvest har behov for, sier han.

Totrinns-prosess

Rensingen foregår i en totrinns prosess.

- Først renser vi oljen med kullfilter, deretter destillerer vi den med 220 grader. På den måten får vi bort det aller meste. Det blir ikke null, men vi kommer så tett på null som det er mulig å komme. Grenseverdiene har ikke lengre noen betydning, sier han.

Taper ikke det sunne

En velkjent innvending mot rensing er frykt for at man skal tape de gode egenskapene ved fiskeoljen i samme slengen.

- Med den metoden vi bruker beholder man alle omega 3 fettsyrene, så det er ikke noe problem, sier han.

Kostnad

Hvor mye det koster å gjøre rensingen vil ikke Palsson ut med.

- Men det vi l ikke velte regnestykket til oppdretterne. Marine Harvest har selv sagt på sine hjemmedier at de vil selge denne fisken til markedspris som før.

- Norsk Fiskeoppdrett intervjuet Nofima-forsker Åge Oterhals i fjor om å rense fiskeolje og han estimerte en kostnad på mellom 30 øre og 1,2 kr per liter fiskeolje, noe som igjen vil gi en ekstrakostnad på 3-12 øre per kilo fôr. Bommer han veldig?

- Han bommer, men ikke veldig. Jeg tror nok ikke han har tatt inn i regnestykket kostnader til håndtering av fiskeoljen, pluss at man taper litt fiskeolje i prosessen også. Men som sagt, det er ikke dette som velter fôrregnestykket, sier Palsson.

- Fiskemelet inneholder også noe fett. Vil dere rense dette også.

- Det renser vi allerede, sier han.