Grethe Adoff har fulgt kveitenæringen tett i flere år og sier situasjonen er bekymringsverdig. Foto: Ole Andreas Drønen.

- Viktig at kveiteoppdretterne blir tatt vare på

Kveiteoppdretterne har atskillig lavere salg grunnet koronakrisen. Grethe Adoff sier det er viktig at de få kveiteoppdretterne man har i Norge nå blir tatt vare på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De fire aktørene som driver med kveiteoppdrett i Norge har fått en solid nedgang i salg på grunn av koronakrisen. Sjømat Norge opplyser at 90 prosent av omsetningen har forsvunnet på kort tid. Kveiteoppdretterne sier til Kyst.no at de har lavt salg grunnet nedstenginger i hotell og resturantmarkedene som er deres største marked. 

Grethe Adoff har siden 90-tallet gjennom produksjon og forskning arbeidet med kveite, piggvar og torsk. I tillegg har hun gjennom flere år vært ansvarlig for konferansen Sats Marint, som nå arrangeres av AqKva AS.

Lever av høye priser

Til Kyst.no sier hun at det er vanskelig for en næring som lever av høy pris-segmentet å opprettholde både logistikk og marked.

Flere kveiteoppdrettere opplever nå en stor nedgang i salg grunnet koronakrisen. Illustrasjonsfoto av kveite.

- Dette vil gå utover kontantstrømmen kortsiktig. Langsiktig vet vi jo ikke hva som skjer, men det er viktig at de få kveiteoppdretterne vi har blir tatt vare på. Det viktige er at markedet vender tilbake og at ting blir lagt til rette for dette. Kveiteoppdrett er veldig sårbart, da de leverer til hotell- og restaurantmarkedet, og for det meste ferskvaremarkedet, sier hun.

Lang utviklingsperiode

Adoff peker på at pris er viktig for oppdrettskveiten som har en høy produksjonskost sammenlignet med laks.

- Det er i hvert fall viktig at vi tar vare på kveitenæringen. De har hatt en lang utviklingsperiode og endelig kommet i en situasjon at de har mulighet til å tjene penger, sier hun. 

Les ogsåSå mye ble det produsert av marine arter i 2019