Gå til innhold
Annonse
Christian Johansen, daglig leder i Kystmiljø. Foto:  Linn Therese Skår Hosteland
Christian Johansen, daglig leder i Kystmiljø. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

Miljø- og avfallsselskapet Kystmiljø mender at de i disse dager lanserer en avfallspakke rettet mot havbruksselskaper, for å bekjempe plastavfall i havene . – Dette er en pakke som viser at man tar miljøansvar, sier daglig leder Christian Johansen.

Annonse

I takt med større forbruk og marine forsøpling har andelen mikroplast i havet økt med stadig større fart. Det er dette problemet Kystmiljø nå ønsker å ta tak i på en bedre måte, ved å gi et mer helhetlig tilbud til oppdretterene.

– Dette er et lite bidrag i den store kampen. Det er snakk om store mengder plastavfall man kan sende til resirkulering hvert år. Dette er en pakke som viser at man tar miljøansvar, sier Johansen i en pressemelding.

Her sendes plastikken til 100 resirkuering etter kverning. Foto: Kystmiljø.
Her sendes plastikken til 100 resirkuering etter kverning. Foto: Kystmiljø.

Pakken består av tre tjenester: Miljøhugging, skjærgårdstjeneste og totale avfallsløsninger. Miljøhugging er en forseglet prosess ved opphugging av utrangert utstyr, som sørger for at utslippet av plast-sagspon man får med andre opprydningsmetoder minimeres. Dette, i kombinasjon med de andre tjenestene, gir en helhetlig løsning man ikke hittil har hatt.

Johansen opplyser om at de er i dialog med flere pilotkunder, og roser næringen for å ta tak i problemet.

– Vi har fått veldig god respons. Samtidig er vi ydmyke på at vi hele tiden ønsker å forbedre pakken for å kunne tilpasse oss framtiden. Vi har et sterkt fokus på at dette må være maksimalt raskt og effektivt, slik at vi får til å holde kostnadene så lave som mulig slik at dette ikke blir for dyrt for kundene. Plastikken hentes for eksempel helt gratis. Vi ser fram til å få testet den ut med pilotkunder for å få tilbakemelding på hvordan vi kan bli enda bedre, sier han.

Fakta om pakken:

  • Miljøhugging: Spesiell metode for opphugging av utrangert utstyr uten utslipp som kan bli til mikroplast.
  • Skjærgårdstjenesten: Vi kommer regelmessig og kontrollerer og rydder området rundt lokaliteten for avfall. Dette er typisk avfall som har blåst på havet og havnet i fjæra.
  • Totale avfallstjenester: Vi tar hånd om alle typer avfall og sikrer material- og energigjenvinning.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse