Gå til innhold
Annonse
Andreas Lindhom under
Andreas Lindhom under "Aqkva rensefisk". Foto: Linn Therese Skår Hosteland

- Det er berggylten som styrer fiskeriet. Det er denne som er best på kvalitet og best til å spise lus fra laksen, forteller Andreas Lindhom fra Fjordservice Flekkefjord.

Annonse

Lindhom mener alle bør fokusere mer på berggylten på grunn av fiskens gode lusebeiter-egenskaper.

- Vi skulle bygd teinene vi har bygd i dag for fire år siden og fisket selektivt, mener han.

Han berømmer Aqua Circle for innsatsen med sorteringsristen i det nye redskapet, og mener det er viktig at fiskere, oppdrettere, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet må samarbeide for et bedre fiske.

Berggylte. Illustrasjonsfoto: IMR
Berggylte. Illustrasjonsfoto: IMR

- Vi må spille på lag, da får vi ikke ting tredd nedover hodene våres. Det er vi som skal ha kontroll på fisket, ikke Fiskeridirektoratet, sier han.

Les også: Øker innsatsen for rensefiskens velferd

I prøvefisket i samarbeid med Fiskeridirektoratet og Havforskningen, har han sett nærmere på hvordan deres nye redskap for fiske av berggylte fungerer, med lovende resultater.

- Med 25 mm rist slipper vi eksempelvis grønngylte og kan la denne bli ferdig med gyting før den fiskes. Får man artsselektert, kan fisket åpne tidligere til neste år og jeg har tro stor på dette, forteller Lindhom engasjert.

Kan sikre flere ledd

Han sier så at mottak og bruk av leppefisk må bedres, og at gode rutiner og kunnskap må på plass.

- Blir alle flinkere sikrer vi alle ledd. De siste årene ser jeg at mye gjøres for rensefisken. At alle ledd fungerer bedre. Alle gjør det ikke likt, men man har samme fokus på helse og kvalitet som man har på laksen, sier han.

Les også: Slik oppfører de ulike rensefiskene seg i merden

Lindhom mener førstehåndhåndteringen sikrer kvaliteten på fisken.

- I Sør-Norge har vi helsekontroll på alt og sjekker den flere ganger. De som bruker tid på å håndtere fisken skikkelig, får den beste fisken, konstaterer han.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse