Sustainable Salmon AS fikk nylig beskjed om at søknaden deres om åtte utviklingstillatelser ble avslått. Illustrasjonsfoto: Sustainable Salmon AS

Vil klage på avslaget for «Lukka Landnot»

Fredag fikk selskapet Sustainable Salmon AS beskjed om at de fikk avslag på søknaden til Fiskeridirektoratet om åtte utviklingstillatelser. Nå jobber selskapet med en klage.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konseptet «Lukka Landnot» som ble avslått av direktoratet, skal være et lukket anlegg med bunnfast installasjon og fleksibel tett duk. Konseptet skal ha trippel sikring mot rømming, doble lusebarrierer, slam- og avfallsgjenvinning og kontrollert vanninntak.

Sustainable Salmon AS ønsker å kombinere fordelene med landbaserte installasjoner med fordelene med sjøbaserte anlegg. Konseptet skal ifølge selskapet kunne gjenoppta bruk av lokaliteter som nå er uegnede for oppdrett i konvensjonelle åpne merder, samt åpne for nye områder i norske fjorder.

Kristian Eikeland Holmefjord er daglig leder i Sustainable Salmon, og sier til Kyst.no at de nå vil klage på avgjørelsen.

- Vi holder på å gå gjennom avslaget i detalj og diskuterer dette med de tekniske konsulentene våre, forteller han.

- Feiltolket beskrivelsen

Daglig leder i Salmon Sustainable, Kristian Eikeland, sier selskapet vil klage på avslaget fra direktoratet. Foto: Privat

Holmefjord understreker at han ikke er enig med det som står i avslaget, og mener at Fiskeridirektoratet har feiltolket beskrivelsen og realitetsvurderingen av konseptet.

- Det er flere aspekter av designet vi ser har blitt misforstått. Før var direktoratet mer åpen for å imøtekomme presentasjoner, slik at de ulike søkerne fikk presentere hvordan konseptet virker. Dette har de blitt mindre åpen for etterhvert, og vi ser som et resultat av dette at den tekniske vurderingen blir misforstått.

Misforståelsene som har oppstått på de tekniske spesifikasjonene vil selskapet nå utbedre i en kommende klage til direktoratet.

Mener konseptet fortjener tillatelser

Sustainable Salmon-sjefen mener konseptet deres «Lukka Landnot» er en unik løsning, og sier han nå håper på å få endret avslaget fra direktoratet, på tross av at det er et trangt nåløye å komme gjennom.

Illustrasjon av «Lukka Landnot».Illustrasjonsfoto: Salmon Sustainable

- Løsningen muliggjør et kostnadseffektivt storskala lukket anlegg på en trygg og miljøeffektiv måte. Det tilfredstiller alle definisjoner av bærekraftig oppdrett og kan opprettholde Norge som en ledende aktør innen lakseoppdrett uten negativ miljøpåvirkning på norges enestående fjorder. 

Konseptet er ikke ment for å kunne brukes offshore, eller på steder som er veldig værutsatt. Intensjonen deres har vært å utvikle Norge som en oppdrettsnasjon videre, og daglig leder sier det er et av designaspektene til konseptet.