Lønningdal Rensefisk på Os har 24 rognkjeks-kar, som rensefisken kan vokse seg sjøklar i. Foto: Lønningdal Rensefisk.

Vil øke produksjonen i Lønningdal med 50 prosent

Driftsleder Lasse Langhelle i Lønningdal Rensefisk sier til kyst.no at de vil øke rognkjeks-produksjonen med rundt 50 prosent i år. For å få opp produksjonen skal de gjennomføre flere tiltak for optimalisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lønningdal Rensefisk lokalisert på Os i Hordaland er en påvekstavdeling for rognkjeks, klekket av morselskapet Rensefisk Holding. Driften fungerer slik at Ryfylke Rensefisk leverer fisk på rundt ti gram som er ferdig vaksinert fra avdelingene Nedstrand og Finnøy, før fisken kommer til karene på Os, hvor den skal vokse til den blir sjøklar. Selskapet kan også ta imot yngel på tre gram og ta den frem til salg.

Driftsleder Lasse Langhelle sier de vil øke produksjonen med rundt 50 prosent i 2017. Foto: Lønningdal Rensefisk.

Driftsleder Lasse Langhelle sier til kyst.no at de har en konsesjon på to millioner rognkjeks, og har i 2016 produsert rundt 500 000 lusespisere på rundt 25-30 gram.

– Vi har et stort fokus på fiskevelferd og vannkvalitet under produksjonen, og har ambisjoner om å produsere cirka 50 % mer rognkjeks i 2017 enn i fjor.

Selskapet leier lokalet av Salmobreed på Lønningdal, og Langhelle sier de ser på muligheter for å utvide produksjonen noe, men har foreløpig ikke fastsatt noen konkrete planer.

Fokus på bedre rutiner

33-åringen har arbeidet på anlegget siden september i fjor, og påpeker at det vært viktig for ham å standardisere driften ytterligere, samt skape enda bedre rutiner når det gjelder fôring og vannkvalitet. Selskapet har ifølge Langhelle, ikke slitt med dødelighet etter transport, men påpeker at de stadig jobber for å forbedre seg i den daglige driften.

Tilbakemeldingene på den ferdig produserte rognkjeksen som har gått i sjø, sier han har vært bra.

De fire blide ansatte hos Lønningdal Rensefisk ønsker å løfte produksjonen enda ett hakk, og satser på å øke produksjonen med 50 % i 2017. På bildet ser du røkter Kristoffer Nordbø t.v oppe, røkter Inger Nordsæther t.h oppe og teknisk ansvarlig Kjell Arne Høgmo t.h nede sammen med driftsleder Lasse Langhelle. Foto: Lønningdal Rensefisk.

– Det har kanskje tatt litt tid før fisken har begynt å spise lakselus, men så snart den er kommet i gang er den en effektiv lusebeiter.

Driftslederen påpeker de har tett oppfølging opp mot kundene, etter at fisken har gått i sjø.

- Dette gir oss mange viktige innspill som vi bruker i utviklingen vår.

Fire ansatte skaper god stemning

Anlegget i Lønningdal har 24 kar på 7,5 kubikk, og er driftet av fire fast ansatte.

– Kjell Arne Høgmo står for det tekniske ved anlegget, og røkterne Kristoffer Nordbø og Inger Midtsæther passer på at fisken har det bra, sier Langhelle, som har hovedansvaret for produksjonen.

Selskapet sier de fremover vil vurdere å øke kapasiteten på antall ansatte på lokaliteten i Lønningdal.

Fokus på trivsel i karene og blant de ansatte

Han påpeker at selskapet også fokuserer på å ha et godt arbeidsmiljø og trivsel blant de ansatte.

– Vi er en liten, men god gjeng som har det kjekt på jobb, sier han.

Store deler av fisken til påvekstanlegget kommer fra Nedstrand, som i fjor ferdigstilte sitt nye påvekstanlegg, som inneholder blant annet norges største fôringsanlegg for rensefisk. Driftsleder for dette anlegget er Langehelles eldre bror Thomas, som beskriver deres produksjon som et eventyr. Les intervjuet med han her. 

  • Lønningdal Rensfisk ble stiftet 2015, og holder til ved Lønningdal på Os i Hordaland fylke.
  • Rensefisk-produsenten er eid av Rensefisk Holding AS som står som hovedaksjonær, og oppdrettsselskapet Bolaks som eier 40 % av aksjene
  • Rensefisk Holding består av datterselskapene Ryfylke Rensefisk (avd. Finnøy og Nedstrand), Lønningdal Rensefisk, Austevoll Rensefisk og Finnmark Rensefisk.