Ansatte hos Tjeldbergodden Rensefisk. Fra venstre: Marianne Stormyr, Aleksander David Ås og Ann Kristin Kjørsvik. Ellers er det folk fra Wingvaks. Foto: Tjeldbergodden Rensefisk.

Vil øke rensefisk-kapasiteten

Tjeldbergodden Rensefisk økte både resultatet og produksjonen i 2017. Nå bygger de ut kapasiteten enda mer, og vil produsere 1,7 millioner lusespisere i 2019. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Svein Martinsen, daglig leder i Tjeldbergodden Rensefisk sier til Kyst.no at selskapet er brukbart fornøyde med resultatene, og hadde en fin produksjon på ca 1,7 millioner fisk i 2017, og har ambisjoner om videre vekst. 

Nøkkeltall for 2016 og 2017:

Selskapet ble stiftet i 2015 og opererer på et område på 1500 kvadrat inklusive hus, administrasjon og produksjonshall.  

Omsetningen til selskapet har økt med 19 millioner, fra 23,5 millioner kroner i 2016 til 42,5 millioner kroner i 2017. Driftsresultatet har også gått økt fra 1,7 millioner kroner, til 8,9 millioner kroner i 2017. Se tabell for flere nøkkeltall. 

Les også: Første andregenerasjon med rognkjeks er klar

Daglig leder Svein Martinsen sier de har hatt gode erfaringer ved bruk av levende fôr til rensefisken. Foto: Tjeldbergodden Rensefisk.

Gode erfaringer med levende fôr

Martinsen sier til Kyst.no at de har investert en god del i 2017 og dette påvirker resultatet noe.

Forutsigbarhet i yngelproduksjon er kanskje den vesentlige faktoren ifølge Martinsen til at de har gått opp i omsetning og driftsresultat. Han peker spesielt på gode erfaringer med bruk av levende fôr, samt ansatte som blir stadig dyktigere!

- Lite fisk til vårutsettet

Tjeldbergodden Rensefisk gjorde en teknisk revisjonsstans høsten 2017, og gjorde også en sanering for å få vasket ned flavivirus.

- Vi hadde derfor lite fisk for vårutsettet. I tillegg har vi hatt veldig lave temperaturer på råvannet, og tilveksten har vært for dårlig, opplyser Martinsen til Kyst.no.

- Vårfisken ble derfor to måneder forsinket. I år kommer vi nok til å produsere cirka 1,4 millioner fisk, som følge av revisjonsstansen. Trenden er at vi leverer større fisk fremover, og har satt minstemål for vaksinering på 12-13 gram, legger han til. 

Tjeldbergodden Rensefisk AS

  • Produserer og leverer rognkjeks til oppdrettsnæringen langs Trøndelagskysten.
  • Produksjonen skjer i lokaler i Tjeldbergodden Biopark, som eies og leies ut av Tjeldbergodden utvikling.
  • Selskapet eies av More Innovation, Måsøval fiskeoppdrett AS og Refsnes laks AS.
  • Det meste av rognkjeksen til selskapet transporteres med båt, pga dårlige veiforbindelser.

God helse og marked

Selskapet har hatt god helsesituasjon i anlegget i hele år, og Martinsen sier de jobber hardt hver dag for å opprettholde dette.

- Etterspørselen er god og selskapet er stort sett utsolgt for 2018. Det er et par hundre tusen fisk som er ledig, men de går nok kjapt, påpeker han.

Mer kapasitet 

Selskapet har i 2018 investert i mer påvekstkapasitet og bygger slambehandlingsanlegg.

- Vi kommer også til å installere varmepumpe for å øke produksjonen, og dette blir en betydelig kostnad. Dessverre har vi ikke tilgang til spillvarme fra Equinor Tjeldbergodden, noe som ville redusert investeringskostnadene med oppvarming med 80 %, utdyper han.

- Hva er ambisjonene for 2019?

- Vi ønsker selvfølgelig å øke produksjonen, men ser ikke for oss å gå så mye over 1,7 millioner (1,9 millioner er konsesjonsgrensen), opplyser Martinsen.

Har du lyst å dele en nyhet eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: Tips, så kontakter vi deg.