Jon Georg Dale, åpnet settefiskanlegget. Foto: Ola Helge Hjetland.

Marine Harvest åpner nytt anlegg og blir selvforsynte med smolt i Vest

Selskapet arrangerer nå storstilt åpning av deres nye settefiskanlegg i Steinsvik utenfor Volda. – Anlegget innehar imponerende RAS-teknologi, forteller regiondirektør Asgeir Hasund til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På tross av åpningsarrangementet i dag, har anlegget det siste året vært i drift og er nå ferdig innkjørt ifølge regiondirektøren.

- Endelig er dagen for den offisielle åpningen kommet. Så langt presterer anlegget godt og over all forventning, sier Hasund til kyst.no.

Asgeir Hasund, regiondirektør i Marine Harvest vest. Foto: Ola Helge Hjetland.

Stor kapasitet

Selve anlegget består av to bygg. Sørbygget består av klekkeri, startfôring og påvekst 1 og så har de Nordbygget har seks kar i hver avdeling. Kardiameter er fra 7 til 14,5 meter og er bygget i en 8-kant form som gir høyt volum på lite areal.

- Byggene til sammen er på cirka 8000 m2 og innehar en kapasitet karvolum på rundt 10 tonn pr dag samt en vannsirkulasjon på 235 m3 pr min. Med de kapasiteter som er vil anlegget produsere om lag 1300 tonn biomasse årlig.

- Anlegget innehar en imponerende RAS-teknologi, med stort renseanlegg og gjenbruk av vannet. Temperaturen på vannet er også stabil og tilveksten på fisken er også formidabel, informerer Hasund.

Det er også installert slamhåndtering, hvor det samles, konsentreres og tilslutt tørkes og samles i storsekker og sendes videre til ny bruk.

Velvillige naboer

Det arbeider nå 15 personer på anlegget  både hel og deltid og det har vært settefisk-produksjon på lokaliteten siden 80-tallet. Men det tidligere anlegget var mye mindre enn dagens.

Marine Harvest sitt nye settefiskanlegg i Steinsvik. Foto: Marine Harvest.

-  På tomten ved siden av lå det også en skofabrikk. Når denne meldte opphør, kjøpte selskapet denne, og det er grunnet oppkjøpet, velvilligere naboer og grunneiere at vi har kunnet utvide og fått bygge nytt anlegg. Våre naboer har hatt en rimelig hektisk og stor anleggsplass midt i bygda i ett par år uten at dette har medført konflikter, så vi har velvillige og tålmodige naboer

Setter ut syv millioner

Anlegger har en konsesjon på 7,5 millioner 180 grams smolt.

-  Vi kan også produsere et mindre antall og større smolt, dersom vi har behov og ønsker det i fremtiden.

Ettersom testperioden har foregått i et drøyt år, ble det satt ut 0-åring fra anlegget allerede i fjor høst.

- Vi har også i år satt ut vårsmolt og setter nå ut høstsmolt. Vi regner med et utsett på drøye syv millioner i 2016, så konsesjonen blir godt utnyttet, sier han.

Selvforsynte med smolt

All fisken som går ut fra anlegget skal i merdene i region Vest, da målet til selskapet er at all fisk skal transporteres minst mulig. Oppsummert består regionen nå av syv smoltanlegg og 28 sjølokaliteter i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

- Tilsammen regner vi med å sette ut drøye 19 millioner fisk årlig og vi er nå selvforsynte med smolt. I fremtiden ønsker vi gjerne å produsere med storsmolt og da trengs det mer kapasitet, men først vil vi se hva vi kan få til med Steinsvika, konkluderer Hasund.

Åpningen av Steinsvik fant sted 13.30 og det var Landbruks- og matminster Jon Georg Dale som foretok denne. Utover dagen blir det taler av blant annet fylkesordfører Jon Aasen, ordfører Jørgen Amdam, konsernsjef Alf-Helge Aarskog og styreleder Ole-Eirik Lerøy.