«Fish Stop» er en elektrisk grid som skal brukes som siste sperre i avløp fra landbasert oppdrett. Foto: Askvik Aqua.

Utvikler strømbasert avluser og rømmingssperre

Det skjer mye utvikling hos utstyrsleverandør Askvik Aqua om dagen. Snart kommer en elektrisk rømmingssperre for landbasert fiskeoppdrett på markedet, og neste år regner de med at en elektrisk avluser skal være klar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Steffen Kildal, daglig leder i Askvik Aqua sier til kyst.no at de har et nytt produkt som nærmer seg markedsintroduksjon.

- «Fish Stop» er en elektrisk grid som skal brukes som siste sperre i avløp fra landbasert oppdrett. Fisk som går gjennom griden blir effektivt avlivet med en kraftig elektrisk puls, forteller Kildal.

Steffen Kildal, daglig leder ved Askvik Aqua. Foto: privat.

Han påpeker at med den nye forskriften for landbasert oppdrett som trer i kraft fra 1.januar, tror de at deres «Fish Stop» vil være et godt alternativ for å sikre landbaserte anlegg mot rømming.

Systemet selskapet har utviklet består av en pulsgenerator og en elektrodegrind, som plasseres i avløpskum eller kulvert.

- Fish Stop avliver effektivt fisk som havner i avløp, og forhindrer rømming av levende fisk til sjø, opplyser han.

Selskapet har nylig også lansert et nytt elektrofilter som som viser at de elektriske pulsene som genereres, tar knekken på lakselus 100 % i alle stadier, som kyst.no har omtalt. 

Flere produkt på gang

Askvik Aqua-sjefen sier til kyst.no at de har enda et produkt under utvikling, som de har stor tro på.

- Vi utvikler for tiden en avlusningsenhet som vi har kalt «Fish Cleaner». Den kommer på markedet til neste år og denne er også basert på elektrisitet.

Kildal forteller at denne skal utvikles videre med tanke på markedsintroduksjon i løpet av sommeren 2018.

- Dette konseptet er en helhetlig og skånsom løsning for avlusning av laks, med mindre behov for trenging av fisk, uten stressende løfting/vakuumering av fisken. Vi regner med å kunne lansere «Fish Cleaner» i løpet av sommeren 2018, legger han til. 

Det som er unikt med denne løsningen sier han er at den skaper mindre stress for fisken, og gir en bedre avlusningseffekt på fastsittende stadier, samt er rimeligere enn dagens avlusningsmetoder.

Kildal sier at kombinerer man avlusingsenheten med deres nye elektrofilter, vil dette være en meget gunstig totalløsning, både biologisk og økonomisk.

Behandlingsprosedyren fungerer slik: 

• Fisk med lus pumpes inn i behandlingskammeret, og behandles med repeterende elektropulser.

• Fisk ut av behandling er renset for parasitter og/eller amøber, den skilles så fra avløpsvannet i rist og returneres til merd.

• Avløpsvannet fra rist behandles gjennom elektrofilter og er deretter 100% rent for parasitter.

Om selskapet: 

  • Askvik Aqua ble stiftet i 2015 og har adresse på Hjelmeland i Ryfylke. Selskapet ble startet av Per Hausken, Nils Viga og Rune Eritzland, med formål å utvikle skånsomme og effektive teknologier til bruk mot lakselus.
  • De ansatte i Askvik Aqua har mange tiårs erfaring fra både land- og sjøbasert oppdrett, fiske- og fôrindustri, teknologinæringer og produktutvikling.
  • Askvik Aqua eier også 49 % i selskapet SFD Innovation, et selskap som har søkt utviklingskonsesjoner for utvikling preventive løsninger mot lakselus.