Førstegenerasjonen av rognkjeksen fra Atlantic Lumpus ventes å leveres på nyåret. Foto: Atlantic Lumpus.

Leverer sin første fisk på nyåret

Etter en litt trøblete start er det nå god gang hos Atlantic Lumpus, som er det eneste børsnoterte rognkjeksselskapet per dags dato. Daglig leder Dan Kristian Larssen gleder seg til 2017, og sier det blir et merkeår for selskapet som skal levere sin første fisk neste år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etter en litt tøff start på produksjonen med blant annet et soppangrep, ser det nå lysere ut for selskapet, ifølge daglig leder Dan Kristian Larssen.

- Produksjonen går fint, vi hadde en del utfordringer i oppstarten men har løst en del barnesykdommer. Det dukker stadig opp nye utfordringer, men det er en del av "gamet" og det som gjør det så spennende med nye arter i oppdrett.

Frisk fisk

Etter soppangrepet forandret bedriften noen rutiner, blant annet med å øke vanngjennomstrømningen, mikroskopere rognen jevnlig og legger rognen i fysisk adskilte klekkerenner.

Les også: Atlantic Lumpus snart ferdig med byggingen av rensefiskanlegget

Dan Kristian Larssen, daglig leder i Atlantic Lumpus satser for fullt på rognkjeks, og vil levere sin første fisk neste år. Foto: Atlantic Lumpus.

Larssen tar også forholdsregler mot sykdom i produksjonen, sier at de har "screenet" for alle kjente agens på rognkjeks.

- Forrige uke screenet vi alle fiskegrupper i anlegget samt rogn, og den er frisk som en fisk.

Nå går produksjonen på Slenest i Nordland godt, og snart er den første fisken leveringsklar.

- Den første fisken går ut rett over nyåret, en liten gruppe fra første sortering. Hovedinnlegget regner vi å være leveringsklar i mars-april neste år.

Eneste børsnoterte rognkjeksselskap

Selskapet er det første rognkjeksselskapet som er børsnotert, men ettersom fisken ikke er levert enda, har det ikke vært særlig omsetning, enda.

- Vi hadde ikke ventet noe omsetning i aksjen før vi var kommet i gang med produksjonen og kan vise til resultater. Men det er jo morsomt å se det er litt bevegelse selv om vi ikke har verken produksjon eller resultater å vise til, sier han til kyst.no.

Han forventer fremgang på børsen, når selskapet har flere resultater å vise til.

- Når halvårsrapporten for 2017 offentliggjøres i september, har vi levert den første fisken, har økonomiske resultater å vise til, og anlegget fullt av fisk så da først tenker jeg vi ser omsetning i aksjen.

Les også: – Rognkjeksanlegg i en klasse for seg selv 

Nå gleder Larssen seg til at alt blir klart, sånn at han kan fokusere på å effektivisere produksjonen og teknikken.

- 2017 blir et merkeår for selskapet, det blir det første ordinære driftsåret. Da står anlegget ferdig og vi kan fokusere 100 prosent på produksjonen. Det er og har vært en tøff tid med produksjon parallelt med bygging og ferdigstilling av anlegget. Jeg ser daglig muligheter for effektivisering og forbedring i både produksjonen og teknikken. Jeg ser frem til å bruke tid på utvikling av nye løsninger og metoder, konkluderer Larssen.

Andregenerasjonen av rognkjeksen i anlegget har fine fargeforskjeller og ser staselige ut i adventsfargene. Foto: Atlantic Lumpus.