Newfoundland-Aqua. Illustrasjonsfoto.

Grieg møter motstand i Canada

Ettersom planene til Grieg Seafarms på østkysten av Canada tar form, bygger protestene seg opp. Miljøvernere og villfiskinteressene vil ha et ord med i laget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Grieg Seafarm planlegger å bygge et nytt klekkeri, prosessanlegg og legge ut 11 nye lokaliteter for oppdrett av laks i Newfoundland og Labrador. Dette vil doble lakseproduksjonen i provinsen. Prosjektet er til vurdering av Miljøverndepartementet, samtidig som en stadig mer intens debatt som involverer lokal oppdrettsnæring og villfiskinteressene mer og mer.

Grieg Seafarms NL har søkt om å bygge et state-of-the-art klekkeri til 75 millioner CAD dollar i Marystown, og opp til 11 nye lokaliteter i Placentia Bay. Totale investeringer vil ligge rundt 251 millioner CAD, og skape hundrevis av nye arbeidsplasser i byggefasen, samt permanente arbeidsplasser som følge av klekkeri, oppdrett og foredling.

Men miljøvernerne mener at dette vil få store konsekvenser for miljøet, spesielt med hensyn til rømming. Don Ivany i Atlantic Salmon Foundation (ASF) sier at prosjektet vil få store konsekvenser for økosystemet.

- Selskapet planlegger å bygge ut 11 nye lokaliteter med opptil 12 merder på hver lokalitet. Det vi finner mest urovekkende er planene om å doble dagens produksjon til 60.000 tonn, sier han til Fish Farming Expert.

Han legger til at det også er stor bekymring for genetisk forurensing dersom laks rømmer fra Grieg-anleggene.

Grieg Seafarms sier på sin side at en av mulighetene de vurderer er å bruke triploid fisk som gjør det umulig for rømt oppdrettslaks og formere seg sammen med villaks.

Mark Lane, administrerende direktør for Newfoundland and Labrador Aquaculture Alliance (NAIA), uttrykker mindre frykt for rømming og konsekvensene. Han sier i en kommentar at oppdretterne er svært opptatt av at fisken ikke rømmer. Det vil i så fall påføre dem direkte tap. Han forteller videre at de har investert mye ressurser i å forebygge rømming, og å ha beredskapsplaner dersom rømming skjer.

Vil spare penger

Don Ivany mener Grieg Seafarms investerer stort i Canada for å spare penger da det er dyrere å drive oppdrett i Norge, samtidig som det ikke er så strenge regler i Canada som i Norge.

- De vil kutte noe hjørner og ta noen snarveier for å maksimere profitten sin. Det er den viktigste grunnen til at de kommer til oss, hevder Don Ivany.

Mark Lane er av en en helt annen mening.

- Å hevde at det er mye billigere her, er jeg helt uenig i, sier Lane, og legger til at han ikke tror produksjonskostnadene på Canadas østkyst er lavere enn i Norge.