Johan Andreassen er styreleder og CEO i Atlantic Sapphire. Skjermdump.

- Pandemien kan bli en for-del for lakseprodusenter, særlig de på land

Atlantic Sapphires konsernsjef Johan Andreassen sier til DN at koronapandemien kan føre til flere fordeler for landbasert oppdrett. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Atlantic Sapphire driver landbasert oppdrett av laks og ble grunnlagt i 2010 av norske laksentreprenører Johan Andreassen og Bjorn-Vegard Løvik. Den første laksen produsert på land i Miami Florida ble tilgjengelig på markedet i 2020.  

- Vi begynte å slakte i Florida pent og pyntelig i slutten av september. Vi slakter ukentlig, med gradvis økte volumer, sier konsernsjef Johan Andreassen til DN.

Miami har vært hardt rammet av korona, og flere ansatte i selskapet har hatt viruset, melder avisen. 

Lav aktivitet i restaurant- og hotellmarkedet har bidratt til at lakseprisen har vært lav i høst, ned mot 40 kroner kiloen. På lang sikt tror imidlertid Atlantic Sapphire-sjefen at koronapandemien kan bli en fordel for lakseprodusenter, særlig de på land.

- Pandemien vil føre til enorme endringer i markedet og konsummønster. Her i USA ser vi et stort til mer fokus på riktig ernæring og god helse. Folk merker seg at det er en sammenheng mellom generell helse og hvor syke en blir av viruset. Sjømatkonsumet generelt i USA er betydelig opp etter korona, sier han til nettavisen. 

Atlantic Sapphire har lenge brukt beliggenhet i USA som et argument for at de vil få god inntjening. Nå mener Andreassen at det forsterkes.

- Å frakte laks med fly fra Norge til USA er i utgangspunktet hverken veldig bærekraftig eller billig. Nå er det blitt enda dyrere, og ligger rundt 20-25 kroner kiloen, litt avhengig av hvilke flyplasser og slikt, sier han til DN. 

Les også: Går ut av Atlantic Sapphire styret