Tirsdag ble det for andre gang satt fisk i nedsenkbare Atlantis; denne gang 100 000 laks. Foto: SinkabergHansen
Tirsdag ble det for andre gang satt fisk i nedsenkbare Atlantis; denne gang 100 000 laks. Foto: SinkabergHansen

100 000 fisk satt ut i Atlantis-merden

Utsett nummer to i den nedsenkbare Atlantis-merden er nå et faktum. På Skrubbholmen ble 100 000 fisk på cirka tre kilo senket ned til en høyde for kuppelen på om lag 30 meter. I forhold til det første utsettet på Gjerdinga i fjor, ble altså 10 ganger så mye fisk satt inn.

Publisert

Det skriver SinkabergHansen.

Fisken som ble avluset ved utsett skal gå i Atlantis fram til slakting i sommer.

- Operasjonen var godt planlagt og ble gjennomført uten problemer av noe slag. Fisken roet seg fort og hadde raskt fin bevegelse i merden, sier prosjektleder Trude Olafsen.

Positivt var det også at laksen raskt gikk på fôret etter at Atlantis var nede i posisjon. I dypet har fisken tilgang til en luftkuppel for å justere svømmeblæren, samt vannbåren fôring og tilpasset belysning.

Atlantis er et samarbeidsprosjekt mellom AKVA group, SinkabergHansen og Egersund Net.

Følger fisken tett

Siden forrige utsett har prosjektet gjort noen endringer, hvor de blant annet har installert lastesjakler for å få et bedre bilde av miljøkreftene som virker på merdkonstruksjonen. Hele styrings- og kontrollsystemet med tilhørende teknologi er nå bygd inn i en container, slik at det er lett å flytte konseptet mellom ulike flåter.

Prosjektleder Olafsen er godt fornøyd med ukas operasjon. Med 100.000 fisk i merden nærmer prosjektet seg en normal driftssituasjon, og vil høste nyttige erfaringsdata i tiden som kommer.

- Alle involverte gjorde en flott jobb ved utsettet, og nå vil fisken bli fulgt tett framover av SinkabergHansens erfarne driftsteknikere og veterinærer. En ny milepæl i prosjektet er nådd, slår hun fast.