Det er disse blomkålkorallene som har skapt trøbbel for de tre oppdrettsselskapene fra Austevoll. Foto: Erling Svensen

Tapte rettssak om blomkålkoraller

De tre oppdrettsselskapene Troland Lakseoppdrett, Austevoll Melaks og Langøylaks har tapt rettssaken der de ble nektet å drive oppdrett grunnet funn av blomkålkoraller.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver BT onsdag.

Trøbbelet startet etter at en dykker fant det som betegnes som et stort rev av blomkålkoraller der de tre oppdrettsselskapene Troland Lakseoppdrett, Austevoll Melaks og Langøylaks skulle drive oppdrett i Kinn kommune.

Miljødirektoratet kom med endelig beskjed til oppdretterne i januar 2020 om at hensynet til korallrevet måtte veie tyngst, og oppdretterne fikk beskjed om at anlegget måtte fjernes. Dette ville ikke oppdretterne akseptere og de møttes derfor i Hordaland tingrett i januar. Det er nå klart at oppdretterne tapte saken mot staten.

BT skriver at oppdretterne, som er dømt til å betale saksomkostningen til staten på nær 309 000 kroner, ikke har bestemt seg for om de vil anke saken videre. 

Kyst.no har tidligere omtalt at de tre selskapene opprinnelig startet prosessen med å søke på lokaliteten allerede sommeren 2017. Dette skjedde etter store utfordringer med lokalitetsstruktur i Austevoll grunnet ILA-utbrudd. 

Les også: Møtes i retten etter korallbråk

Tallrik, livskraftig og ikke truet art

Av artsdatabanken.no blir blomkålkorallen betegnet som “livskraftig”. Den er dermed ikke rødlistet, eller definert som truet på noe vis. 

- Arten er kjent fra Hordaland og nordover, og er stedvis tallrik. Den har en vid utbredelse i det Nordlige Atlanterhavet, kommer det frem der. 

De norske forekomstene har en antatt andel av den globale bestanden på mindre enn 1 %.